Leestip: blogserie 'Meneer Parkinson' start 6 september

Aantal weergaven: 2277

Volg vanaf 6 september de blogserie ‘Meneer Parkinson’. Gera Keijenborg geeft een inkijk in het leven van haar oom en dat van zijn dierbaren, dat voorgoed verandert als ze ontdekken dat hij Parkinson heeft. 

Oom Tom tobt al jaren met zijn gezondheid; grote vermoeidheid, stijfheid en terugkerende pijn aan zijn lijf. Gera is nauw betrokken bij haar oom en zijn vrouw en bemerkt de veranderingen in hun leven. Wat de oorzaak van zijn klachten is, blijft lang onduidelijk. Totdat ze bij een arts/acupuncturist aan tafel zitten....eigenlijk voor een heel andere vraag.

Gera: In mijn achterhoofd klonk steeds die ene zin, die hij uitsprak als reactie op mijn ingehouden tranen toen hij zijn vermoeden met mij deelde: “Met goede medicatie kunnen er zomaar nog tien mooie jaren aan zijn leven worden toegevoegd.”

Elke donderdag een verhaal
Wat betekent het als je de ziekte van Parkinson krijgt? Wat gebeurt er in je lijf en in je leven? Hoe ga je om met deze ziekte die je leven en dat van je naasten voorgoed verandert? Volg vanaf september de blogserie op Agora.nl Verhalen. Lees mee hoe oom Tom samen met zijn dierbaren midden in het leven probeert te blijven staan. Elke donderdag een vervolg. Mis het niet!
 


 

 

>> Donderdag 6 september: Hoe ‘Meneer Parkinson’ zichzelf introduceerde. 


Ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinsonsymptomen hetzelfde. Lees meer over Parkinson op ParkinsonNet.nl

Palliatieve zorg
Palliatieve zorg voor mensen met parkinson is een onontgonnen gebied. Veel patiënten ontvangen geen of inadequate palliatieve zorg in de laatste levensfase. Een mogelijke verklaring is dat het bij parkinson gaat om een sluipend progressief karakter. Hierdoor is onduidelijk wanneer sprake is van de 'laatste levensfase', en bij wie palliatieve zorg is geïndiceerd. Dit leidt in de praktijk tot ernstige onderbehandeling en onnodig lijden (bron: ParkinsonNet.nl)

Voorbereiden op laatste fase bij Parkinson
8 praktische adviezen voor mensen met Parkinson, hun naasten en mantelzorgers.
Ook belangrijk om te weten als zorgverlener.

 
Bron video: ParkinsonNet

 

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.