Een zacht gekookt eitje - Blog Ingrid van Loon

Aantal weergaven: 6292

Een zacht gekookt eitje

“Ze is sinds twee dagen in ons hospice. Ze is 78 jaar, weduwe en haar twee kinderen zijn overleden”, vertelt de verpleegkundige bij de overdracht. Jeetje, denk ik; dat kan knap eenzaam voelen. 

"Ze is bang om vast voedsel te eten”, gaat ze verder, “omdat ze zich pasgeleden lelijk verslikt heeft. Er is medisch geen aanleiding, maar ze wil sindsdien zoveel als mogelijk vloeibaar eten omdat ze bang is om te stikken en daar aan te overlijden”. 

De blik in haar ogen bevestigt mijn gedachte over haar eenzame gevoel, als ik 10 minuten later bij haar de kamer binnenloop. Ze zit netjes aangekleed in haar bed. Ze draagt een bloesje met roze vestje en een fijn gouden kettinkje om haar nek. Ze weegt zichtbaar weinig meer als gevolg van haar ziekte. Haar handen liggen fragiel in haar schoot en ze kijkt een beetje beschaamd naar het stuk taart op het tafeltje naast haar bed. “Ik eet niet zoveel meer”, zegt ze zachtjes, waarop ik antwoord dat dat ook niet hoeft. “Niemand hoeft iets te doen of te eten tegen zijn zin. U bepaalt hier zelf wat u wilt”. Ze zegt dat ze wel een zachtgekookt eitje lust, misschien smaakt dat. Want haar smaak is sinds ze ziek is ook niet meer wat het is geweest. 

Het eitje gaat er soepel in, ze doet zelf lekker veel zout op elke hap. Ik heb een stoel aangeschoven bij haar bed. Terwijl ze zit te smikkelen, vertelt ze: “Ik heb asbestkanker”. “Goh”, zeg ik, “heeft u vroeger met asbest gewerkt of uw man misschien?”, in de wetenschap dat soms de vrouw die de kleding uitwaste harder getroffen wordt dan de arbeider zelf. “Mijn man. En die is al dood”, zegt ze. “En mijn zoon en dochter ondertussen ook”. Ze tuurt meewarig naar buiten. Ik kijk mee. Ze verwacht geen antwoord en verzucht: “Geen mens kan zich indenken hoe dat is”. Dat klopt. Ook als ik heel erg mijn best doe, kom ik waarschijnlijk niet eens dichtbij haar diepe eenzame gevoel. “Ik vraag me weleens af waarom het mij allemaal moet overkomen”, gaat ze zachtjes verder en daar heb ik al helemaal niets op te zeggen. Ik leg een hand op haar been en kijk haar meelevend aan. Ze knippert met haar ogen en zegt: “Dit eitje smaakt prima eigenlijk, raar hè?” “Nee hoor”, zeg ik, “juist bijzonder. Ik ben blij dat we iets hebben gevonden dat u smaakt. Vraag vooral om nog meer eitjes als u die wilt, we hebben er genoeg.”

Tegen lunchtijd vragen we ons af, of ze eraan toe is om in de gezamenlijke huiskamer soep te komen eten. Die drempel kan best hoog zijn voor nieuwe cliënten. Toch stimuleren we iedereen in het begin en daarom gaat de verpleegkundige het haar vragen. Even later komt ze naar de huiskamer en blijkt ze met haar buurvrouw aan tafel een gezamenlijke kennis te hebben. Wat is de wereld toch klein. En wat mooi dat ze hier nog nieuwe contacten legt. Vanuit de keuken hoor ik het gekeuvel aan en als onze blikken elkaar kruisen, glimlacht ze. Ik geef haar een dikke knipoog terug. 


© Ingrid van Loon, vrijwilliger bij Hospice Marianahof in Etten-Leur

Ingrid: "Palliatieve zorg is vaak nog onbekend of eng. In mijn blogs vertel ik verhalen uit de dagelijkse praktijk van het hospice, want ik maak veel mooie momenten mee die het waard zijn om te delen. Ik ervaar vooral dankbaarheid van de cliënten en hun dierbaren tijdens de laatste levensdagen. Het is volgens mij de kunst om aandacht te blijven hebben voor de mens en zijn waardevolle leven, juist als een ziekte de overhand wil nemen en de dood nabij is. Hoe ik dat doe en of dat lukt, lees je in mijn blogs."

Disclaimer: Alle beschreven cliënten en details zijn waar nodig geanonimiseerd. Indien mogelijk is met cliënten of nabestaanden overlegd over publicatie.

Auteur: Ingrid van Loon

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.