Agora en VBE bieden vrijwilligers handvatten voor gesprekken over het levenseinde

Aantal weergaven: 1979

Hoe kunnen vrijwilligers van betekenis zijn in gesprekken over het levenseinde? Agora organiseert in januari een inspiratiemiddag voor vrijwilligers van de partners van de coalitie Van Betekenis tot het Einde. 

Vrijwilligers zijn ongelooflijk belangrijk voor onze samenleving. Bijna één op de twee Nederlanders van 15 jaar en ouder zet zich als vrijwilliger in. Vaak omdat ze daar plezier en voldoening aan beleven, en iets voor een ander willen betekenen. 

Leven en dood
In die contacten maken ze van alles mee, beleven ze mooie momenten, maar soms ook moeilijke en verdrietige. Opeens kan iemand zorgen hebben over zijn gezondheid of te maken hebben met afscheid en verlies. Dan worden vrijwilligers betrokken bij vragen over leven en dood.

Praten over de dood?
Niet alle vrijwilligers voelen zich daar gemakkelijk bij, omdat ze niet weten hoe zij het gesprek moeten voeren of omdat ze zelf nog niet vertrouwd zijn met praten over de dood. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 2/3 van de Nederlanders liever niet spreekt over eindigheid en dood. “Gewoon geen zin in. Laten we het gezellig houden of gewoon maar niet aan denken.” 

Inspiratie
Om vrijwilligers handvatten te bieden voor gesprekken over het levenseinde organiseert Agora op 24 januari 2019, namens de coalitie Van Betekenis tot het Einde, de inspiratiemiddag ‘Leven tot het einde, vrijwilligers in gesprek over het levenseinde’. Vrijwilligers uit de achterbannen van de coalitiepartners zijn hiervoor uitgenodigd. Op die middag willen we hen laten zien én ervaren hoe belangrijk het kan zijn in 1 op 1 contacten het gesprek over het einde niet uit de weg te gaan. En hoe zij in sommige situaties nóg meer van betekenis te kunnen zijn!

Handvatten 
We besteden ruim aandacht besteed aan de methode STEM en de 5 sterfstijlen. Daarnaast laten we de vrijwilligers kennismaken met een aantal manieren om in gesprek te komen, zoals:

Meer informatie?
Ben jij ook vrijwilliger en zoek je informatie om het gesprek over het levenseinde aan te gaan met de mensen voor wie je vrijwilligerswerk doet? Of wil je weten hoe je van betekenis kunt zijn voor mensen in de laatste levensfase? Kijk dan eens op de website www.ikwilmetjepraten.nu van de coalitie Van Betekenis tot het Einde. Je vindt er tips om in gesprek te gaan, samen een brief te schrijven om wensen te verwoorden en ervaringsverhalen in de levenseindeverhalenbank.
 
Coalitie Van Betekenis tot het Einde
Samen met de partners van de coalitie Van Betekenis tot het Einde stimuleert Agora het brede publiek, al voordat ze kwetsbaar of ziek worden, na te denken én te praten over hun wensen en behoeften rond de laatste levensfase. Maar vooral ook over wat zij nodig hebben om te kunnen léven tot het einde. 

Auteur: Marijke Wulp

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laatste levensfase bespreekbaar

Het is nooit te vroeg om na te denken over de laatste levensfase. Over wat voor jou, je naasten, je cliënten of patiënten van waarde is in het leven. Nodig ze uit om erover te praten. Een eerste stap daartoe kan zijn om wensen op papier te zetten. Een mooie vorm is een brief. Probeer het eens uit... 

Schrijf een briefLandschap van palliatieve zorg

Welke partijen zijn er werkzaam in de palliatieve zorg? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Bekijk de infographic.