Wat betekent ongeneeslijk ziek zijn voor een patiënt en zijn/haar naasten? En welke rol kunnen zorgverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen daarbij spelen?
De verhalen laten zien hoe mensen omgaan met de eindigheid van het leven, hoe zij invulling geven aan hun leven tot het einde en hoe je als betrokkene van betekenis kunnen zijn.

TEDx talk Sander de Hosson ‘Consoler toujours’

Aantal weergaven: 13669

Consoler toujours

Sander de Hosson beschrijft in zijn TEDx Talk het ongekende belang van palliatieve zorg. Hierbij moet niet de ziekte behandeld worden, maar de hele mens.

"De geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, maar altijd troost bieden. En hoewel deze quote van Ambroise Paré, een Franse chirurg uit de 16e eeuw, al 450 jaar oud is, is deze nog altijd zeer actueel. Want hoe kan het dat wij, de zorgverleners en de maatschappij, ons vooral richten op dat eerste stuk. Hoe kan het dat wij veel minder vaak kijken naar die laatste regel van de quote?"

Zorg voor de hele mens
De Hosson: "Ik ben gespecialiseerd in palliatieve zorg en gefascineerd door de palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg voor de hele mens, voor de ongeneeslijk zieke mens". "Al die innovatieve medicatie is ongelooflijk belangrijk, maar ik vind dat een patiënt, dat een mens die een ongeneeslijke ziekte heeft, veel meer nodig heeft dan alleen medicatie". 

Blog Slotcouplet
In zijn TEDx talk vertelt hij het indringende verhaal uit zijn blog Slotcouplet. Wil je dit verhaal nog eens rustig nalezen? Lees de blog Slotcouplet of een van zijn andere blogs

Wat heeft u nodig?
Agora biedt blogs op haar website aan omdat we de verhalen van mensen willen laten zien die ongeneeslijk ziek zijn of door ouderdom in de laatste fase van het leven zijn gekomen. In de blogs van Sander kijk je door zijn ogen mee wat er gebeurt als iemand ongeneeslijk ziek is en gaat sterven. Wat is dan belangrijk voor iemand? Wat is van waarde voor hem/haar en naasten in deze laatste fase van het leven? En welke rol kan een arts, verpleegkundige, een vrijwilliger of andere betrokkene spelen? Hoe kan hij of zij van betekenis zijn voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten? 

Samen met onze bloggers, waaronder Sander de Hosson, willen we zorgverleners en de maatschappij aan het denken zetten en stil laten staan bij hoe belangrijk het is niet naar de ziekte te kijken, maar naar de hele mens. Dat er aandacht is voor de unieke behoefte van ieder mens in de laatste fase van het leven door de vraag te stellen: Wat heeft u nodig om te kunnen leven tot het einde?

 

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is dat ook zo? Wat vind jij?

Bron: TEDx talk Sander de Hosson TedxGroningen

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

1 reactie(s) op artikel "TEDx talk Sander de Hosson ‘Consoler toujours’"

Avatar image
Karin Wagemakers
19-12-2017 14:09

Ik heb jouw talk gehoord, in alle rust en stilte naar geluisterd. Indrukwekkend.

Laat uw reactie achter

Dit formulier verzameld uw naam, e-mailadres, IP adres en content zodat we de reacties kunnen onderverdelen op de website. Voor meer informatie kan je naar onze Privacy Policy en Terms Of Use waar u meer informatie kan vinden over waar, hoe en waarom we uw gegevens bewaren.
Reactie toevoegen