Wat betekent ongeneeslijk ziek zijn voor een patiënt en zijn/haar naasten? En welke rol kunnen zorgverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen daarbij spelen?
De verhalen laten zien hoe mensen omgaan met de eindigheid van het leven, hoe zij invulling geven aan hun leven tot het einde en hoe je als betrokkene van betekenis kunnen zijn.

‘Meneer Parkinson’: Afstemmen en leiden – Blog Gera Keijenborg

Aantal weergaven: 1315

Alle bewegen is ingewikkeld sinds meneer Parkinson in oom Tom’s leven is gekomen. Eerst liet hij hem lopen met een stok, toen met een kruk en vervolgens met een rollator. Voor langere afstanden dan die in huis gebruikt oom Tom nu een rolstoel. De laatste tijd zijn er steeds vaker zomaar momenten dat het meneer Parkinson behaagt om hem onverwacht op zijn benen te doen wankelen. 

If you stumble, make it part of the dance
Lookupquotes.com

Van het ene ogenblik op het andere staat hij als aan de grond genageld. En wat hij ook probeert, zijn voeten blijven gewoonweg plakken. De ergotherapeut heeft daar wat trucjes voor, maar die werken eigenlijk allemaal niet.

Meneer Parkinson veroorzaakt niet alleen ‘freezing’, hij kan ook heel subtiel en onverwacht pootje haken. Dat heeft al eens een op twee plaatsen gebroken enkel tot gevolg gehad. En later een paar gekneusde ruggenwervels en onlangs nog een fiks gat in zijn hoofd.

Daarom loopt er eigenlijk altijd iemand met oom Tom mee, om meneer Parkinson een beetje op afstand te houden. Dat lukt vaak, maar soms is die toch ook de begeleiders te slim af. Dan kunnen ze nog nét zorgen dat oom Tom een zachte landing maakt.

Eenmaal gevallen en op de grond, begint een heel ander ceremonieel. Om oom Tom, geschrokken en stijf als hij dan is, weer overeind en op de been te krijgen zijn minstens drie personen nodig. Het lijkt wel een beetje een schaap of een schildpad op zijn rug.

Gelukkig wonen wij dichtbij. Wanneer er een seintje komt dan laten we alles uit onze handen vallen en racen we samen naar hen toe. Ze hoeven doorgaans niet langer dan hooguit tien minuten op hulp te wachten.

Soms heeft zijn vrouw in die tijd oom Tom in haar eentje over de vloer naar een handig plekje elders gesleept, vanuit de behoefte zoveel als kan met z’n tweetjes op te lossen. Echt handig is dat niet altijd. Want terwijl meneer Parkinson hardop ergens staat te grinnikken, raakt oom Tom van dat sjorren een beetje in de stress en zijn vrouw van het slepen buiten adem en soms zelfs geblesseerd. Hun stress en onze haast maken de situatie altijd wat hektisch.Tot groot genoegen van meneer Parkinson. Die blijft dan langere tijd in oom Toms gezelschap hangen en dat vindt uiteindelijk niemand fijn.

Ik kon me geen mooier voorbeeld van afstemmen op de patiënt voorstellen

Toen het vallen almaar toenam, bedachten we dat ook wij wel eens afwezig zijn. Of dat we een periode minder inzetbaar waren voor til- en takelwerk. Daarom is er sinds een tijdje ook een personenalarm waarmee de thuiszorg kan worden opgeroepen. Ook dan zijn er meerdere mensen nodig om oom Tom weer op de been en in zijn stoel te krijgen en die heeft het thuisszorgteam niet altijd meteen beschikbaar. Doorgaans worden ook wij daarom nog steeds gealarmeerd. We werken prima samen.

De laatste maanden is vallen een bijna dagelijks terugkerend fenomeen. Het levert spanning en zorgen op bij iedereen. Meneer Parkinson gedijt daarop.

Er werd naar oorzaken gezocht en ook naar andere hulpmiddelen. Voor dat wat zelf kan (of moet) worden aangeschaft, zoals een andere rollator, hebben we dat doorgaans binnen een week geregeld. Zijn Parkinsonmedicatie is na telefonisch overleg tussen de huisarts en de neuroloog indien nodig binnen no time aangepast.

Helaas geldt dat niet voor de hulpmiddelenvertrekking via de Wmo. De lift die werd geleverd, past niet om de douchestoel en de relax-stoel. Een eerdere lift past niet bij oom Tom en ook niet op hun toilet. De laatste aanvraag voor een passend transferhulpmiddel dateert van meer dan vijftien weken geleden. Er is in die tijd niets anders gebeurd dan wat brieven en telefoontjes heen en weer en uiteindelijk een passessie met de toegezeging dat ze naar op elkaar passende hulpmiddelen gaan speuren. En ondertussen gaat meneer Parkinson zijn gang.

Vorige week kwam ik na een ‘val-alarm’ oom Toms huis binnen. Maar anders dan alle vorige keren was de sfeer ontspannen, dat kon ik in de hal al horen.

In de kamer zat oom Tom met gestrekte benen op de grond, zijn rug rustend tegen een stoel. Hij zat te babbelen met zijn vrouw. Naast hem op de grond, zat - ook met gestrekte benen - iemand van de zorg.

“Ik vond het wel zo gezellig om hier zo samen op jou te wachten”, luidde de begroeting.

Ik kon me geen mooier voorbeeld van afstemmen op de patiënt en vervolgens leiden naar een rustigere emotionele toestand voorstellen. Ik nam me meteen voor deze handelswijze bij elke volgende val over te nemen.

Terwijl ik om me heen keek zag ik nog net hoe meneer Parkinson zich op kousevoeten terugtrok uit de kamer.

© Gera Keijenborg


>> Vervolg, donderdag 21 maart: Thuiszorg - Betrokkenheid

Ooit werd ik ingeschakeld bij de opname van een allochtoon jongetje dat door zijn ouders bij de ziekenhuisopnamebalie was afgeleverd voor een ingreep. Die ouders lieten zich vervolgens wekenlang niet meer zien of horen. Hun redenen waren wel begrijpelijk en zij verdienden begrip, zeg ik met de kennis van nu. Toen zag ik vooral hoe dit voor het jochie een drama was.

 

Gera: "Ik mantelzorg vanuit Sponsorschap (NLP): Jij bent bijzonder, uniek, je hoort hier, je bent de moeite waard en je verdient het. Erkenning voor de klacht en de pijn, maar zeker ook voor de kracht van de hulpbehoevende ander, zijn voor mij essentieel. Parkinson, dat heb je niet alleen. Zorg ontvangen en zorg geven: dat werkt een beetje zoals in een samengesteld gezin. Je moet wennen aan elkaars gewoonten en regels. Daarom is patiënten- en familieparticipatie zo belangrijk. 40 Jaar werkervaring in Zorgland helpen me daarbij een beetje de weg te vinden."

Disclaimer: Gera Keijenborg is een pseudoniem. De hoofdpersoon in de verhalen heeft toestemming gegeven ze te schrijven, mits hij anoniem mag blijven. In verband met privacy en herleidbaarheid zijn een aantal essentiële karakteristieken van hem en andere betrokkenen en zorgverleners gewijzigd of verwijderd, dan wel fictionele elementen toegevoegd. De betrokken hulpverleners zijn ervan op de hoogte dat deze blogs verschijnen. Soms lazen zij vooraf mee. 

Auteur: Gera Keijenborg

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Dit formulier verzameld uw naam, e-mailadres, IP adres en content zodat we de reacties kunnen onderverdelen op de website. Voor meer informatie kan je naar onze Privacy Policy en Terms Of Use waar u meer informatie kan vinden over waar, hoe en waarom we uw gegevens bewaren.
Reactie toevoegen