Wat betekent ongeneeslijk ziek zijn voor een patiënt en zijn/haar naasten? En welke rol kunnen zorgverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen daarbij spelen?
De verhalen laten zien hoe mensen omgaan met de eindigheid van het leven, hoe zij invulling geven aan hun leven tot het einde en hoe je als betrokkene van betekenis kunnen zijn.

Boodschap - Blog longarts Sander de Hosson

Aantal weergaven: 102150

Boodschap

“Nu ik ga sterven, vertel ik graag dat ik sterf met de wetenschap dat jouw leven het allermooiste stukje van mijn leven was.”

‘Mensen die sterven, kunnen je alles over het leven leren’, zei een opleider ooit tegen mij. Pas in de laatste jaren, nu ik er meer oog voor krijg, ben ik echt gaan beseffen dat dit geen holle frasen zijn. Mensen op hun sterfbed kijken terug naar het leven, ze evalueren en delen dat ook, alsof er een bedoeling achter zit.

Een voorbeeld dat me erg bijgebleven is, is het wat wonderlijke verhaal van een man van achter in de zestig, die ik een paar jaar geleden behandelde in verband met uitgezaaide longkanker. Het is een typische noorderling, een harde werker, een wat introverte man die niet snel praat over gevoelens. Opvallend is dat hij op alle afspraken alleen komt. Ik weet maar beperkt iets over zijn achtergrond: hij is ongetrouwd, gelovig en heeft geen kinderen. Al eerder had hij mij verteld dat hij een zakenman was met een relatief succesvol bedrijf. Sinds een jaar of twee is hij gepensioneerd. Hij vertelt een rijk sociaal netwerk te hebben.


Op de laatste poliklinische afspraak, nadat alle onderzoeken verricht zijn, spreken we uiteindelijk over de diagnose: longkanker met uitzaaiingen in longen, longvliezen en ook in botten. Als hij vraagt wat de prognose is, vertel ik dat deze in maanden uit te drukken is. ‘Soms is mensen wat meer tijd gegeven, soms wat minder,’ voeg ik toe. Ik peil zijn reactie, maar hij blijft onbewogen. “Dat had ik al verwacht.”

Omdat we met chemotherapie willen beginnen, breng ik het gesprek op zijn sociale situatie, ik moet weten wie hem direct steunt in deze moeilijke tijd en hem opvangt als er bijwerkingen komen. De reactie verwondert me. “Ik heb sinds kort een vriend. Een jeugdvriend”. In een paar zinnen vertelt hij over zijn homoseksualiteit die hij al die jaren voor zijn familie, vrienden en collegae verborgen heeft gehouden. Hij vertelt ook hoe zijn religieuze achtergrond en opvattingen het toegeven aan deze gevoelens in de weg hebben gestaan. En over de ongetwijfeld moeilijke keuze dat intieme geheim op te geven, nu hij oog in oog staat met een ongeneeslijke ziekte.

Gedurende de maanden die volgen, begeleid ik hem tijdens de chemotherapie, die hij ondanks fikse bijwerkingen geestelijk opmerkelijk goed doorstaat. Telkens als ik hem tref, zie ik dat hij er ondanks de optredende bloedarmoede, de vermoeidheid en de goed te bestrijden misselijkheid beter uitziet. Hij is vrolijker. Uitgeruster. Hij is opener. Hij vertelt ontwapenend over zijn relatie die zich verdiept. Hoe hij opgevangen wordt door zijn vriend.

Godzijdank reageert de ziekte op de behandeling en in de 16 maanden die zijn leven nog zal duren, luister ik met plezier naar de prachtige verhalen over zijn liefde en de enorme winst in geestelijke vrijheid en rijkdom. Ook als de ziekte weer terugkomt, blijft hij vrolijk. Zelfs het nieuws dat de laatste fase van zijn leven is aangebroken, slaat hem niet uit het veld.

Zijn laatste dagen brengt hij op uitdrukkelijk verzoek door op onze verpleegafdeling. “Hier voel ik me veilig.” Als het snel achteruit gaat, kom ik een laatste keer bij hem om afscheid te nemen. Gezien de toenemende benauwdheid, de noodzaak om meer morfine te krijgen en de afnemende lichaamsfuncties, vermoed ik dat de laatste uren zijn ingegaan.

Eindelijk ontmoet ik zijn vriend. De oudere man, een vitale zeventiger zit alleen in de kamer, naast het bed. Ik glimlach als ik zie dat hun handen dan al ineen geslagen zijn. Als ik vertel over mijn vermoeden van de snel aanstormende dood, wordt het stil. Ze kijken elkaar aan, glimlachen, maar zeggen niets. Wat kan stille aanwezigheid toch zo veel krachtiger zijn dan een miljoen lege woorden.

Als we afscheid nemen, komt hij terug op het laatste anderhalf jaar. Van zijn introversie is niets meer over. Hij is emotioneel als hij terugblikt. Ook over zijn spijt dat hij pas koos het leven te leiden, dat hij had moeten leiden op het moment dat hij voelde en hoorde dat hij dood zou gaan. Dat geluk op tijd was. Dat de liefde alsnog kwam. Wat een bevrijding dat was.

Vlak voor ik vertrek, vertedert hij mij tot op het bot. De man in zijn sterfbed buigt een beetje voorover en legt zijn arm om de schouder van zijn geliefde. Het dankwoord dat hij aan hem richt is precies zo luid uitgesproken dat ik het hoor, maar vooral zo mooi dat ik het me herinner. “Nu ik ga sterven, vertel ik graag dat ik sterf met de wetenschap dat jouw leven het allermooiste stukje van mijn leven was.”

Ooit vertelde een vrijwilliger uit het hospice dat zij het altijd zo mooi vond dat in de laatste levensdagen niemand praat over werk, successen of wat bereikt is. Mensen die sterven, praten juist vaak over wat niet bereikt is en wat ze spijt. Maar vooral praten ze over de liefde. Over de liefde die op zoveel manieren mogelijk is.

Het maakt me niets uit dat het misschien een cliché is. Daar is het te belangrijk voor. Wat stervenden ons leren, is een krachtige boodschap aan de levenden. Wat zij vertellen gaat over ons. Wat zij vertellen gaat over de moed het leven te leiden dat je wil leiden. Als ik aan hem terugdenkt, besef ik heel goed dat zijn boodschap op dit punt juist nog krachtiger is. Hij leerde mij dat het lef kost om geluk in het leven toe te staan en dat zich dat allemaal terugbetaalt. Een levensles.

(c) Longarts Sander de Hosson

ImageAuteur: Sander de Hosson

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

12 reactie(s) op artikel "Boodschap - Blog longarts Sander de Hosson"

Avatar image
jan reiling
5-5-2017 11:18

Mooi geschreven.


Avatar image
Christel
5-5-2017 18:41

Ik vind het steeds weer opnieuw indrukwekkend om je verhalen te lezen. Zo mooi hoe je je open stelt voor de totale mens en zijn leefwereld ipv de patient met zijn ziekte. Je stelt je steeds weer lerent op, maar neemt de persoon tegenover je op een gelijkwaardige manier serieus. Ontzettend waardevol!


Avatar image
Hanneke
5-5-2017 20:13

Respect


Avatar image
Roswitha Leeuwerink
6-5-2017 01:18

Mooi de verhalen, hoe je naast de mensen staat, in verbinding.

Herkenbaar, zelf heb ik als verpleegkundige met mensen gewerkt die terminaal waren in de nachtdienst thuis. Deze mensen zo puur, zij hebben mij heel veel geleerd om het leven te leven.


Avatar image
Korrie
6-5-2017 19:33

Puurheid ❤️ raakt altijd het hart


Avatar image
Anneke Lamers
7-5-2017 10:10

Ontroerd


Avatar image
Sylvia Eilander-Halsema
7-5-2017 11:51

leven = het meervoud van lef.

In mijn werk als ZZP-er in de terminale zorg, maak ik regelmatig zulke momenten mee. Het verrijkt mijn leven steeds meer. Leren doe je niet uit boeken, maar vanuit connectie met elkaar. Puur zijn in heel je eigen Zelf. Laat het masker vallen, wees kwetsbaar, durf te leven.

Zo dankbaar dat ik steeds een stukje mee mag lopen op hun levenspad en hun mag begeleiden.


Avatar image
Hennie Stock
7-5-2017 15:04

ik heb hetzelfde mee gemaakt, het enige wat telt is liefde, liefde voor je medemens, veel mensen vergeten het of weten het niet!!


Avatar image
Jan Roeleveld
7-5-2017 20:46

Indrukwekkend! Alle respect! Maar ook een les voor de kerk, voor gelovigen. Als mensen zich als mens daar niet hebben kunnen ontplooien, is er iets vreselijk mis gegaan. Juist de kerk zou het podium, de plek op aarde moeten zijn van onvoorwaardelijke liefde en trouw aan (God en daardoor aan) elkaar. Helaas laat de praktijk soms andere voorbeelden te zien hoewel intolerantie -zo wil men het soms ook graag 'geloven'- meestal niet het 'ding van de kerk is' Maar dat is het nu juist; dit moet voor alles 'het ding' van de kerk zijn! (En daar zijn ook ontzettend veel voorbeelden van te geven)

Verder een les voor ons allemaal denk ik? Bedankt!


Avatar image
Jan Roeleveld
7-5-2017 20:53

Foutje..zin: "hoewel intolerantie -zo wil men het soms ook graag 'geloven'- meestal niet het 'ding van de kerk' is" moet zijn: "hoewel men soms ook graag lijkt te geloven dat intolerantie per definitie niet 'het ding' van kerk is"


Avatar image
Jan Roeleveld
7-5-2017 20:57

Pffff... sorry; intolerantie moet natuurlijk zijn: tolerantie. Beetje dom:-(


Avatar image
Douwien de Ruiter-Pieters
10-5-2017 02:01

Wow, zoals jij weet te verwoorden wat jou ervaringen met jou doen... deze column heeft mij ook weer echt geraakt. Je moet denk ik ook leren van het sterven/sterfbed van geliefden/naasten/patiënten, maar jij weet dat te verwoorden! Liefde is belangrijk!

Laat uw reactie achter

Dit formulier verzameld uw naam, e-mailadres, IP adres en content zodat we de reacties kunnen onderverdelen op de website. Voor meer informatie kan je naar onze Privacy Policy en Terms Of Use waar u meer informatie kan vinden over waar, hoe en waarom we uw gegevens bewaren.
Reactie toevoegen