Praten over de laatste levensfase: ‘schrijf een brief aan je naaste’

Aantal weergaven: 10431

Breng je wensen onder woorden en praat erover

Sta jij weleens stil bij de laatste fase van je leven en wat je belangrijk vindt? Praat je erover zodat naasten bekend zijn met jouw wensen? De voorbeeldbrief van Agora kan je helpen je wensen te verwoorden en te delen.

Stilstaan bij wat voor jou van betekenis is in de laatste fase van je leven, is van grote waarde. En deze wensen kenbaar maken naar anderen is evenzo belangrijk. Dan kun je zoveel mogelijk zelf invulling geven aan je levenseinde en kunnen dierbaren, zorgverleners en vrijwilligers je hierbij ondersteunen, omdat ze weten wat jij waardevol vindt. Zo’n 80% van de Nederlanders - maar liefst vier op de vijf mensen - vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbaren. Bron: Factsheet TNS NIPO in opdracht van Agora - De laatste levensfase bespreekbaar maken (2015)

Het is niet voor iedereen eenvoudig na te denken over de laatste levensfase en erover te spreken. Hoe is dat voor jou? Het kan helpen je wensen op te schrijven en deze te delen met je naasten. Praten op papier helpt. Agora biedt je hiervoor enkele toegankelijke hulpmiddelen. 

  • Voorbeeldbrief 
    Een voorbeeldbrief met open vragen die je kunt downloaden, digitaal invullen of uitprinten en met de hand invullen. De brief bevat mooie open vragen, die je helpen na te denken over wat jij belangrijk vindt, nu en in de laatste levensfase. Er komen onderwerpen aan bod zoals 'dingen die mijn leven kleur geven, die heel dierbaar zijn voor mij'. 
  • Checklist 
    Naast de voorbeeldbrief heeft Agora ook een checklist ontwikkeld aan de hand waarvan je zelf een brief kunt schrijven. De een vindt een invulformulier prettig en de ander houdt juist meer van een lijst met aandachtspunten. De voorbeeldbrief en checklist zijn getest onder ouderen.

Ikwilmetjepraten.nu

 

De brief en checklist van Agora kun je downloaden op de website www.ikwilmetjepraten.nu. Dat is een gezamenlijk initiatief van de coalitie Van Betekenis tot het Einde om mensen te stimuleren meer ruimte te maken in hun leven voor de laatste fase en erover te praten. Op de website vindt je allerlei tips om het gesprek over de laatste levensfase te starten en te voeren. Voor mensen die het nog moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan, bieden de brief en checklist van Agora de mogelijkheid de wensen eerst aan het papier toe te vertrouwen. De volgende stap is de brief te versturen of geven aan een naaste. Zo deel je je wensen met je naaste(n) en kun je er mogelijk op een later moment samen over te praten. 

Ervaringen
Verhalen van anderen kunnen je ook aan het denken zetten. Online delen veel mensen hun ervaringen over de laatste levensfase of het naderend levenseinde. Op de website van Agora kun je ook verschillende ervaringsverhalen lezen. De rode draad in deze verhalen is: leven tot het einde, hoe geven deze mensen daar vorm aan? Misschien geeft het je inspiratie voor je eigen situatie.

Attendeer mensen op brief en checklist

 

 

De coalitie Van Betekenis tot het Einde wil zoveel mogelijk mensen ondersteunen met de website en de materialen. Ken je mensen voor wie dit mogelijk interessant kan zijn? Bijvoorbeeld vrienden, collega’s of patiënten en naasten? Wil je hen dan attenderen op de website met tips en de voorbeeldbrief en checklist. Heb je ideeën om de materialen te gebruiken in bijvoorbeeld bijeenkomsten met mantelzorgers of patiënten en naasten? Neem dan gerust contact op met Marijke Wulp. Mogelijk kunnen wij je hierbij ondersteunen. 

 

Monitoren
Agora wil graag weten wat je van de materialen vindt en of ze jou hebben geholpen. Misschien heb je tips ter verbetering. We houden ons aanbevolen. Zodra je de brief en/of checklist download op ikwilmetjepraten.nu kun je ervoor kiezen je e-mailadres achter te laten. Dan kunnen we eens contact met je opnemen over je ervaringen. Op die manier kunnen we de materialen blijven aanpassen. Voor vragen of opmerkingen over de materialen kun je contact opnemen met Marijke Wulp.

Auteur: Marijke Wulp

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.

Nieuwsbrief Agora