Els Hekstra, nieuwe projectleider coalitie VBE

Aantal weergaven: 1912

“Processen verder brengen in verbinding met mensen en focus houden”

Sinds 1 november 2018 is Els Hekstra projectleider van de coalitie Van Betekenis tot het Einde (VBE). Nauw betrokken ook bij Agora, die penvoerder is van het project. Wie is Els en wat zijn haar ambities met VBE? Ik ging met haar in gesprek.

 

Achtergrond

 

Els is een geboren Friezin. “Fries voelt nog steeds als mijn moedertaal, al kan ik het niet schrijven. Ik kom uit een ondernemersfamilie en ben het oudste meisje in een gezin met vier kinderen. Via de lerarenopleiding in Leeuwarden naar de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Ik heb de studie huishoudwetenschappen gevolgd; een combinatie van sociologie en economie. Dit is een rode draad geworden in mijn werk. Want het gaat altijd over de juiste balans. Tussen mensen en de inzet van middelen. Hoe kom je van A naar B met een team en blijf je binnen het budget? Wat dat betreft heb ik mijn studie huishoudkunde altijd heel goed kunnen gebruiken: processen vormgeven met mensen en zorgen dat het huishoudboekje op orde is.” 


Els
….heeft een goede dag als ze inspirerende mensen heeft ontmoet
.…is optimistisch, leergierig en ziet altijd oplossingen
….houdt van puzzelen, liefst een WASGIJ


Als oudste dochter deed ik het huishouden
“Mijn moeder was veel ziek en zoals dat toen ging, deed ik als oudste dochter het huishouden. Toch was mijn jeugd niet zwaar. Ik leerde al jong veel ballen in de lucht te houden. Dat wordt een tweede natuur. In die zin heeft het mijn leven beïnvloed. Ik kan mijn handen laten wapperen en heb geleerd met teleurstellingen om te gaan. Pas nu ik voor de coalitie Van Betekenis tot het Einde werk, realiseer ik mij dat mijn moeder al vanaf haar dertigste in de palliatieve fase zat (ze had COPD), maar ze is wel 77 jaar geworden. Ik denk dat ik van haar de optimistische levenshouding heb. Het woord mantelzorger was toen nog niet uitgevonden, pas veel later kwam het besef dat ik het wel was.” 

 

Het leven is je gegeven en daar moet je zelf wat van maken“Tussen mijn dertigste en veertigste jaar kreeg ik zelf te maken met ziekte. Die ervaring maakt dat je niet meer zo onbevangen leeft en leerde mij ook hoe belangrijk relaties zijn en in verbinding te zijn met de mensen om je heen. Het werken met en voor mensen heb ik ook altijd gezocht in mijn werk. Werken voor vluchtelingen wereldwijd als fondsenwerver en voorlichter. Later voor kinderen in ontwikkelingslanden en weer later voor ouderen in Nederland. Ik ben in veel ontwikkelingslanden geweest en heb veel bijzondere mensen mogen ontmoeten. En sommigen een aantal jaren kunnen volgen. Hun veerkracht en levensinstelling zullen me altijd bijblijven. Al deze ervaringen hebben ook mij gevormd. Het leven is je gegeven en daar moet je zelf wat van maken.”

Ik houd ervan mensen en organisaties met elkaar te verbinden

 

 

“Ik breng graag focus aan, wil processen verder brengen, maar altijd samen met anderen. Juist dan kom ik tot bloei.” Els houdt van puzzelen, zoekt dingen uit en wil weten hoe het zit. Welke belangen spelen een rol? Hoe komen we verder? “Heerlijk om met elkaar creatieve oplossingen te vinden. Ook nu als projectleider van de coalitie Van Betekenis tot het Einde. Acht coalitiepartners verbonden houden rond het thema Leven tot het einde en het proces inrichten dat nodig is om het eerder voeren van het gesprek tot stand te brengen. Er is al veel in de steigers gezet. De kunst is nu dat uit te bouwen en de win-win situaties te belichten. Daar wil ik graag mijn schouders onder zetten.”

 

 

 

Verder bouwen
“Er is nog veel te doen. 73% van de mensen geeft aan graag thuis te willen sterven. In slechts 32% van de gevallen lukt dat. Hoe brengen we dat dichter bij elkaar?, dat is de uitdaging.” Els stond, toen ze nog bij de PCOB werkte, aan de wieg van VBE in 2013. “De palliatieve wereld ken ik nog onvoldoende. Ook wil ik graag samenwerken om nog meer mensen te bereiken met onze boodschap. Zelf heb ik ervaren dat je best een drempel over moet om het gesprek over de laatste levensfase en het levenseinde aan te gaan. Dat zal voor heel veel mensen zo zijn. Maar ik heb ook gezien dat het veel oplevert als je het doet. Een gesprek hierover geeft zoveel terug.”


Over VBE
Om de bewustwording van de laatste levensfase bij burgers te vergroten, heeft de overheid aan de coalitie Van Betekenis tot het Einde voor drie jaar subsidie toegekend. Hiermee kunnen coalitiepartners projecten uitvoeren waarmee de campagne ikwilmetjepraten.nu geladen wordt. De subsidie loopt nog tot medio 2020.

De partners van de coalitie zijn: Agora, Humanistisch Verbond, NPV, KBO-PCOB, NOOM, Reliëf, VPTZ, Vilans.

Meer informatie is te vinden op de website www.ikwilmetjepraten.nu
Volg de coalitie op Facebook en Twitter.


© Liset Ratelband

Auteur: Liset Ratelband

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.

Nieuwsbrief Agora