Bert Buizert aan de slag als beleidsadviseur vernieuwing en innovatie

Aantal weergaven: 1043

Bert Buizert, trekker van Stichting Sterven op je Eigen Manier (STEM), start per 1 februari bij Agora als beleidsadviseur ontwikkeling en innovatie. Hij stelt zich voor en deelt zijn visie op het thema 'levenseinden'. 

Op 1 februari ben ik in dienst gekomen bij Agora als beleidsadviseur ontwikkeling en innovatie. Sommigen zullen mij al wel kennen als trekker van het ‘goede voorbeeld’ STEM en natuurlijk draag ik dat gedachtegoed mee naar deze nieuwe functie. En gelijktijdig moet er vernieuwd, verbreed, verdiept en opnieuw verbonden worden, om antwoorden te vinden op het thema ‘levenseinden’. De levenseinden zullen enerzijds onder de demografische druk toenemen in kwantiteit en anderzijds groeit het verlangen naar meer kwaliteit. Het is geen gekke veronderstelling dat wanneer we niets doen, deze twee elkaar gaan bijten.

Ik kijk ernaar uit om vanuit mijn rol bij Agora mogelijkheden aan te dragen, en in gezamenlijkheid, mogelijke oplossingen te vinden en te beproeven. En als het werkt natuurlijk uit te dragen. Agora is voor mij de passende plek! Ik vind dat zij, veel nadrukkelijker dan andere partijen in het palliatieve veld de (mondige én de niet mondige) burger als uitgangspunt neemt.

"Thema levenseinde vernieuwen, verdiepen en opnieuw verbinden"

En wat ik dan te innoveren en te ontwikkelen heb… dat zou ik nu nog niet exact kunnen omschrijven. Wel is het mij duidelijk dat het zal moeten gaan om het stimuleren van een wat andere kijk op onze sterfelijkheid. Waarbij de antwoorden niet gegeven gaan worden door ‘dé politiek’, dé medische zorg, dé burger, dé zorgverzekeraar, dé overheid, hét systeem, het kwaliteitskader, enzovoort. Het antwoord moet ontlokt worden aan onszelf, aan ons als maatschappij. Wat wel innovatief zou kunnen zijn, is dat we veel meer pk’s zetten op de dingen die we al lang kennen en kunnen. Er is al zo ongelooflijk veel! Het lijkt mij onlogisch dat er nog meer tools, modellen etc. ontwikkeld zullen worden. Misschien is innovatief ook wel dat we niet alles 10 cijfers achter de komma onderzocht hoeven te hebben, dan kunnen we ons ook tijd besparen in het achteraf discussiëren of die onderzoeksuitgangspunten en -definities wel klopten etc.

We gaan ‘gewoon’ op hoofdlijnen laten zien dat we in staat zijn mensen in contact te brengen met hun eigen eindigheid en dat dat een positief effect heeft op de wijze waarop zij hun bestaan ervaren. We zullen wel moeten accepteren dat dat niet voor iedereen, altijd, overal werkend zijn. Ik ga gewoon blij zijn met procentenwerk. Stel dat we jaarlijks de levenseindeweg van 5% van de sterfgevallen ten positieve kunnen beïnvloeden, dan gaan er 8000 mensen méér op een bij hen passende manier dood. Als dat dan ook behulpzaam blijkt te zijn voor 10 mensen in de directe omgeving van hen, dan doen we er daadwerkelijk toe. Én ondertussen leren we hoe we het jaar daarop beter kunnen en moeten doen; samen met al die partijen die in deze wereld al actief zijn.

Dáár heb ik heel veel zin in.

"Meer inzetten op alles wat we al kennen en kunnen"

Voor mensen die mij nog niet kennen
Ik ben geboren in 1960 en opgegroeid Utrecht, met een vader, moeder, broer en zus – een gereformeerd arbeidersmilieu. Ook toen ik mijn vrouw ontmoette en 3 kinderen kreeg zijn we in Utrecht gebleven. Hoewel ik al 20 jaar ín de zorg werk, kom ik uit een heel andere hoek waaien. Ik ben opgeleid tot historicus en ik heb een tijdje Turkse taal gestudeerd. Op het moment dat ik afstudeerde was daar geen droog brood in te verdienen, hetgeen wel nodig was met een jong gezin. Tijdens mijn studie had ik een bijbaan bij KPN en na een post-doc heb ik bij dat bedrijf uiteindelijk grote veranderprogramma’s geleid op het gebied van techniek, werkprocessen en ik hield mij bezig met leiderschapsontwikkeling. Tot het moment kwam dat ik me besefte dat het mij eigenlijk niet zo veel kon schelen of de aandeelhouderswaarde steeg.

Ik werd en word gedreven door van betekenis te zijn voor anderen, met name rond onderwerpen die mensen ingewikkeld vinden. Door in samenhang en samenwerking met anderen vooruitgang te boeken, krijgt dat ook veel betekenis voor mijzelf.

Mijn vrije tijd besteed ik met de familie, ga veel naar theater, ben jaarkaarthouder van onze plaatselijke FC, houd van kleine vakantietjes en ik heb een grote vrijwilligersklus: ik ben eindverantwoordelijk voor de Intocht van Sinterklaas in Utrecht, uiteraard met een groot team andere vrijwilligers. Eigenlijk wel een mooie combi: de onsterfelijke Sinterklaas en de sterfelijke Bert.

Contact
Mocht je verder met mij kennis willen maken, heb je vragen of anderszins? Dan kan je mij mailen op bbuizert@agora.nl of bellen (06) 51 92 41 50.

Auteur: Bert Buizert

IconClassfa-newspaper-o

3 reactie(s) op artikel "Bert Buizert aan de slag als beleidsadviseur vernieuwing en innovatie"

Avatar image
addy camper
21-2-2019 12:02

Dag Bert,

Ik ben altijd blij als ik iets van je hoor of lees.

Gefeliciteerd met je nieuwe werkplek en Agora ook met jouw energie en visie.

Hartelijke groet,

Addy Camper.


Avatar image
Robin Zuidam
21-2-2019 12:15

Fijn Bert! Gefeliciteerd.

We verbinden en ondersteunen graag waar mogelijk!

Op een mooie toekomst van het levenseinde. 😀


Avatar image
Wim Jansen
25-2-2019 08:01

Gefeliciteerd met deze nieuwe werkplek. We gaan elkaar daar zeker ook tegenkomen!

Login of registreer om commentaar toe te voegen.

Nieuwsbrief Agora