9e editie - magazine Pal voor u

Aantal weergaven: 1393

Ongeneeslijk ziek en dan? In het Pal voor u magazine delen patiënten, naasten en zorgverleners ervaringen over palliatieve zorg en de laatste levensfase. 

Ook dit jaar bevat magazine Pal voor u weer praktische informatie en ervaringsverhalen die patiënten en naasten kunnen ondersteunen, maar zeker ook voor zorgverleners interessant kunnen zijn. Een aantal thema’s dat aan bod komt:

Omgaan met: Parkinson en palliatieve zorg
De ziekte van Parkinson verloopt bij iedereen anders. Dat maakt het lastig om te bepalen wanneer de laatste levensfase is aangebroken. Toch is het belangrijk dat moment tijdig te markeren. Dat kan het leven in die laatste levensfase voor alle betrokkenen lichter maken. 

Praktisch: Palliatieve zorg: meer dan zorg 
Als je palliatieve zorg krijgt, kun je in sommige gevallen via de gemeente of lokale welzijnsorganisaties extra ondersteuning krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hulp en advies bij mantelzorg, huishouding, hulpmiddelen, financiën of hulp van vrijwilligers. Ondersteuning krijgen is gemakkelijker dan je denkt, maar hoe dan? (een bijdrage van Agora)

Omgaan met levensvragen: geestelijke verzorging in de thuissituatie
Als jij of je naaste ongeneeslijk ziekt wordt, dan kan je dat behoorlijk uit balans brengen. Het roept allerlei vragen op, levensvragen. Een geestelijk verzorger kan je ondersteunen als je het even niet meer weet. Door je verhaal te delen, voel je je wat minder eenzaam en ontstaat er weer ruimte voor veerkracht.
 
Ervaringen delen voor troost en (h)erkenning: Levenseindeverhalenbank.nl
Hoe weet je wat goed is om te doen in de laatste levensfase? Verhalen lezen over ervaringen van anderen kan je helpen hierachter te komen. Op levenseindeverhalen.nl worden deze verhalen gedeeld.

Leefplezier in de laatste levensfase
Leefplezier gaat over alle dingen die belangrijk zijn voor hoe we over ons leven denken en hoe we het ervaren. Bij leefplezier in de laatste levensfase gaat het niet alleen over grote zaken, het gaat juist ook over kleine dagelijkse dingen. Voor naasten, vrijwilligers en zorgverleners de schone taak om een omgeving te creëren waarin je je vrij voelt om dit te delen. Op de website www.ikwilmetjepraten.nu vind je tips die je helpen gevoelens, gedachten en wensen te ordenen en erover te praten.

Magazine Pal voor u wordt verspreid via de Netwerken Palliatieve Zorg. Bezoek tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg op 12 oktober 2019 een activiteit van een van de Netwerken en neem een magazine mee. Pal voor is te koop via Uitgeverij Zezz.
 
Informatie op Agora.nl
Ook op Agora.nl kun je informatie over enkele van deze thema’s vinden

Bron: Magazine Pal voor u, www.palvooru.nl

 

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Te downloaden documenten

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.

Nieuwsbrief Agora