‘Op sommige vragen heb je gewoon geen antwoord’

Aantal weergaven: 2768

Agora samen met Pal voor u

Pal voor u interviewde Martijn Anthonio: "We spraken over doodgaan. Wat dat voor hem betekende en voor mij. Hoe het zou zijn als je dood bent. Merijn was voor mij de eerste uit mijn leeftijdscategorie die zou overlijden."

Martijn Anthonio schreef eerder de gastblog 'Ik ga dood als mezelf' voor Agora.nl. Daarin vertelt hij over zijn bijzondere band met zijn beste vriend Merijn, die tijdens hun vriendschap te horen krijgt dat hij MS heeft.

Interview Pal voor u
Martijn en Merijn ontmoeten elkaar tijdens een bijeenkomst voor transseksuelen. Ze hebben meteen een klik, en er ontstaat een diepe vriendschap. Vier jaar later wordt Merijn gediagnosticeerd met een progressieve, agressieve vorm van multiple sclerose (MS). 

“Merijn was net klaar met zijn laatste operatie om man te worden, toen hij geveld werd door griep”, vertelt Martijn. “Het vreemde was echter dat hij ook last kreeg van één oog. Hij kon bijna niets meer zien. Zijn huisarts vertrouwde het niet en liet verder onderzoek doen. Daar kwam uit dat Merijn MS had. Al snel bleek het een progressieve, agressieve vorm met aanvallen.”

Intimiteit
De gezondheid van Merijn gaat hard achteruit. Met veel van zijn vrienden kan hij niet goed praten over zijn ziekte en over het feit dat hij niet meer beter wordt. Ze zijn twintigers, net als hij, maar zitten in een andere levensfase. Ze houden zich niet bezig met de eindigheid van het leven.

Martijn, vijf jaar ouder en met een studie theologie op zak, staat wel open voor zingevingsvraagstukken. “We spraken over doodgaan. Wat dat voor hem betekende en voor mij. En over hoe het zou zijn als je dood bent. Merijn was voor mij de eerste uit mijn leeftijdscategorie die zou overlijden. Ik kon me niet voorstellen hoe dat voor mij zou zijn. We konden dat soort dingen tegen elkaar zeggen en er genoegen mee nemen dat je op sommige vragen gewoon geen antwoord hebt. We voelden ons vrij om te zeggen wat we voelden, wat ons bezighield. Daar vonden we een bepaalde intimiteit in, in de verbinding en de herkenning, zonder dat er iets opgelost moest worden.”

‘Het was voor mij het meest relaxte afscheid ooit’

Afscheid
Op de dag van Merijns euthanasie, een paar weken voor zijn dertigste verjaardag, neemt Martijn voor de laatste keer afscheid van zijn vriend. “Omdat we alles al tegen elkaar hadden gezegd, hadden we geen behoefte om het moment nog langer te rekken”, zegt hij. “Wat mij vooral veel steun en rust gaf, ook al bij het afscheid op dat moment, is dat we alles goed hadden afgerond. Dat ik altijd met Merijn ben blijven praten, hem altijd heb gevolgd in hoe hij omging met zijn leven, het levenseinde en de dood, heeft ook enorm veel gedaan voor de verwerking van zijn dood. Daardoor was het voor mij echt het meest relaxte afscheid en de prettigste rouwverwerking die ik ooit heb meegemaakt.”

Dit is de verkorte versie van het interview met Martijn. Lees het complete interview hier, of in Pal voor u magazine 8. Het tijdschrift is hier verkrijgbaar.
Over Pal voor u
Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u deelt informatie en ervaringen over palliatieve zorg met patiënten en naasten via magazines, (thema)boekjes, facebook, twitter en de website Palvooru.nl Wil je regelmatig informatie over omgaan met ongeneeslijk ziek zijn en palliatieve zorg ontvangen, schrijf je dan hier in voor de Pal voor u-nieuwsbrief 

Bron: Tekst en Foto's Palvooru.nl

 Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Te downloaden documenten

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.