Geestelijk verzorgers inschakelen bij jou in de buurt

Aantal weergaven: 13185

Spirituele zorg en begeleiding bij levensvragen

Wanneer kun je een geestelijk verzorger inschakelen? Hoe vind je een geestelijk verzorger bij jou in de buurt? Bekijk het verwijsdocument en het overzicht 'Geestelijk verzorgers in eerstelijnszorg' van VGVZ.

Verwijsdocument
VGVZ biedt een verwijsdocument met voorbeelden van indicaties die aanleiding kunnen geven tot het inschakelen van een geestelijk verzorger. Situaties waarbij een geestelijk verzorger mogelijk iets kan betekenen. Er is een verwijsdocument voor burgers, patiënten en naasten, en een exemplaar voor professionals.

Zoekopdracht
Wil je een geestelijk verzorger inschakelen? Dan kun je via het overzicht Geestelijk verzorgers in eerstelijnszorg een bekwame en bevoegde geestelijk verzorger in jouw regio zoeken. Wanneer je in het overzicht op een gekleurd ballonnetje klikt, verschijnen links in beeld naam, locatie en contactgegevens van de geestelijk verzorger of de organisatie waaraan geestelijk verzorgers zijn verbonden.
Begeleiding
Je kunt de geestelijk verzorgers inschakelen voor begeleiding bij zingeving en levensvragen, ethische vraagstukken en spirituele zorg. De geestelijk verzorger biedt steun door middel van een gesprek, een gebed, het lezen van (heilige) teksten, of door muziek of beelden aan te reiken. Daarnaast biedt de geestelijk verzorger counselingsgesprekken aan rond medisch-ethische kwesties, welke vooral in de palliatieve zorg een grote rol kunnen spelen.

App PalliArts
Het overzicht van geestelijk verzorgers staat ook in de app PalliArts bij handige links. 

Ben je zelf geestelijk verzorger?
De Vereniging van Geestelijk VerZorgers (VGVZ) wil een zo compleet mogelijk overzicht bieden en roept daarom geestelijk verzorgers in de eerstelijnszorg op zich te laten vermelden in het overzicht. Voorwaarde is dat je aangesloten bent bij SKGV, Plein H of de NVPA. VGVZ heeft onderstaande gegevens van je nodig voor een vermelding:

 • Bedrijf 
 • Naam 
 • Huisadres 
 • Emailadres en Telefoonnummer 
 • Evt. eigen website 
 • Levensbeschouwelijke achtergrond (zie keuze kaart)
 • Evt. extra levensbeschouwelijke achtergrond 
 • Evt. specialisatie binnen geestelijke zorg (bijv. ouderen, palliatieve zorg, multiculturele zorgverlening, roze zorgverlening) 
 • Kwaliteitsgarantie door SKGV, NVPA, anderszins
 • Levensbeschouwelijke garantie door RING-gv, PKN, CMO enz. 
 • Aangesloten bij VGVZ – ja/nee

Informatie en aanmelden
Voor meer informatie over de kaart of vermelding op de kaart, kunt je contact opnemen met Liesbeth ter Elst via werkveldeerstelijn@vgvz.nl.

Betere vindbaarheid
Agora pleit in het boekje 'De wereld van de trage vragen' voor betere vindbaarheid van (specialistische) geestelijke begeleiding en is blij met dit initiatief van VGVZ. 

Bron: Charlotte Molenaar
Bestuurslid Werkveld Eerste Lijn - Vereniging van Geestelijk VerZorgers

Auteur: Marijke Wulp

Te downloaden documenten

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.