Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven

Aantal weergaven: 7080

Maak er een traditie van

We vinden het vaak vanzelfsprekend plannen te maken voor een nieuw jaar, te bedenken wat we nog willen bereiken en dit te delen met dierbaren. Dat is anders als het gaat over onze laatste levensfase.

Nadenken over hoe we nog willen leven tot aan onze dood en er met dierbaren over praten, heeft nog niet zo’n vertrouwde plek in onze levens. Hoe is dat voor jou?

Weten van elkaar wat waardevol is
Praten met dierbaren over je wensen voor de laatste fase van je leven is van grote betekenis. Als je in de bloei van je leven bent, lijkt het einde misschien nog ver weg. Maar stel dat je plotseling ziek wordt, dan is het fijn als dierbaren weten wat voor jou van waarde is. Ze kunnen rekening houden met jouw voorkeuren ten aanzien van zorg en ondersteuning. Wat je wilt of niet wilt, wie er beslissingen voor je mag nemen. Het biedt dierbaren houvast als er moeilijke beslissingen genomen moeten worden en het kan ook van waarde zijn voor hun verwerkingsproces na je overlijden. 

Eindigheid in het nu

Een open gesprek met familie of vrienden over dit onderwerp vind je misschien moeilijk, want hoe begin je? Start eens door met hen te delen wat er voor jou toe doet in het leven en bouw dit langzaam uit tot praten over later. Nodig je dierbaren uit ook hun wensen te delen. Je wensen veranderen in de tijd, dus beperk je niet tot één gesprek. Maak er een traditie van elkaar te spreken op speciale momenten dat je elkaar ontmoet, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. 

Brief aan je naaste

Vind je praten nog een stap te ver? Begin dan eens met het opschrijven van je wensen en deel ze met naasten. Een mooie vorm hiervoor is een brief. Agora helpt je graag op weg en biedt je een voorbeeldbrief. Er is ook een checklist als dat beter bij je past. Beide middelen helpen je het einde van je leven meer naar het nu te halen. Misschien geeft het opening voor een gesprek met je naaste, want erover praten maakt het verschil. 

Download de brief en de checklist op de website ikwilmetjepraten.nu


Ervaringen
Verschillende mensen hebben de checklist en brief van Agora al gebruikt. Hieronder kun je zien welke onderwerpen hen aanspraken.

  • Alle thema’s - 58%
  • Wat ik in het leven belangrijk vind - 33%
  • Beslissingen rond het levenseinde - 25%
  • Medische behandelingen - 17%
  • Wat ik na mijn overlijden belangrijk vind - 17%

Ze vonden het meest lastig invulling te geven aan Medische behandelingen en Wat ik na mijn overlijden belangrijk vind. We zijn benieuwd hoe dat voor jou is en doen graag een beroep op je. Deel je ervaringen met de Agora brief en checklist met ons. Dan kunnen we ze verbeteren.

Ook in je werk toepasbaar

De brief en checklist zijn mogelijk ook handig voor zorgverleners. Misschien herken je de situatie in je werk dat je niet op de hoogte bent van wat mensen belangrijk vinden en het lastig is goede ondersteuning te verlenen. De brief en checklist kunnen helpen het gesprek met mensen te openen, vooral als zij zich minder goed kunnen uiten. Oefen zelf ook met het verwoorden van je eigen wensen, zodat mensen voelen dat je vertrouwd bent met het onderwerp.

Andere gespreksstarters
Er zijn nog vele andere mooie handreikingen en hulpmiddelen die helpen bij het verwoorden van wensen en ondersteunen bij het gesprek erover. Kijk eens naar:

Ontdek van elkaar wat er toe doet in het leven, tot het einde. Wacht niet te lang, begin er vandaag mee!

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.