Koppelbed - Blog Sander de Hosson

Aantal weergaven: 84094

Het koppelbed is wat mij betreft De Uitvinding van deze Eeuw. Een uitvinding die om een heleboel redenen van de daken geschreeuwd mag worden...

Deze week gehoord:

Lieke is moeder, 35 jaar en heeft uitgezaaide darmkanker. Ze is stervende. Door de groei van de tumoren in haar lever is ze erg verzwakt geraakt en kan ze niet meer de trap op komen. Haar man heeft met een paar vrienden een bed in de huiskamer geplaatst en daar verblijft ze nu 24 uur per dag. Het geplaatste hoog-laag bed is veel te klein, waardoor haar drie kinderen van 3, 5 en 7 er niet meer bijpassen. De thuiszorginstelling plaatst daarom een koppelbed tegen het bed, waardoor er nu ineens zeeën van ruimte is. Nu kan ze echt samen met haar kinderen zijn. Ze kijken naar filmpjes op de Ipad kijken en ze voelt ze dicht tegen zich aan. En andersom.

Een koppelbed is een speciaal door een meubelmaker vervaardigd bedframe met een matras die naadloos aansluit op bij voorbeeld een ziekenhuisbed of een bed in de thuissituatie. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen in de laatste fase van het leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen intiem samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind. Het concept is zo simpel, dat het wat bevreemdt dat het tot 2018 heeft geduurd voordat iemand op het idee kwam. Het koppelbed is wat mij betreft De Uitvinding van deze Eeuw. Een uitvinding die om een heleboel redenen van de daken geschreeuwd mag worden. Een van de belangrijkste is dat de bedden voor vele hospices, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties beschikbaar gesteld worden door Roparun, een vrijwilligersorganisatie die geld ophaalt met een estafetterun met Pinksteren. Roparun. Onthoud die naam.

Niemand kan beschrijven wat deze intimiteit voor stervende patiënten moet betekenen.

Een koppelbed is relatief duur om te maken -het kost al snel drieduizend euro - doordat het op maat gemaakt moeten worden.  Daarnaast zijn veel bedden nodig, er wordt op veel verschillende plaatsen in Nederland gestorven. Enkele hospices in Nederland kregen het afgelopen jaar al een koppelbed, maar in de afgelopen maand is het bed aan veel organisaties in de provincie Drenthe geleverd. Hartverwarmend. Roparun haalt het benodigde geld op met vrijwilligers tijdens het Pinksterweekend. Maar liefst 368 teams rennen dan in estafettevorm (8 lopers) van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, waar de finish is. Hiermee verdienen ze ruim 5 miljoen euro per jaar. Geld dat al 28 jaar (!) besteed wordt aan vele projecten binnen de palliatieve zorg. Tot nu toe in relatieve stilte, zeker in het noorden, maar ik vind dat niet terecht. Dit werk en deze acties verdienen massaal de spotlights, media aandacht en de bijval van de gehele Nederlandse bevolking

Hij is 78 jaar en heeft hartfalen. De cardioloog heeft hem opgenomen in het ziekenhuis om het te 'ontwateren', maar alle plasmedicatie via een pomp heeft nauwelijks het effect dat beoogd wordt. Besloten wordt de behandeling te staken. In verband met zijn zeer slechte hart en prognose, is het niet meer zinnig om naar huis te gaan. Er wordt gestart met een morfinepomp om de benauwdheid te bestrijden; het overlijden wordt binnen dagen verwacht. Het consultteam palliatieve zorg plaatst een koppelbed tegen het ziekenhuisbed aan. Nu kan zijn vrouw in het ziekenhuis in hetzelfde bed slapen. Er zitten geen richels in, het matras loopt door. De verpleegkundige treft ze 's nachts in een lepeltje-lepeltje houding aan. Zij slapend, hij stervend. Dicht tegen elkaar aan.

Niemand kan beschrijven wat deze intimiteit voor stervende patiënten moet betekenen. Het is door het menselijke brein niet te beredeneren hoe het moet zijn je stervende partner te voelen, te ruiken en te kunnen vasthouden. Wat zal het voor een stervende betekenen als het hart van zijn lief tegen hem klopt en de armen hem blijven omklemmen.

Doel, middel en nu dan dit resultaat: de koppelbedden zullen verder door Nederland verspreid worden. Roparun: ik maak geen enkel voorbehoud. Wat u heeft gedaan en doet, levert mij al weken kippenvel op. Iets relatief kleins verandert iets heel groots in het leven van een stervende, zijn partner, kind of ouder. Als u met Pinksteren de straten van Rotterdam binnenrent, verdient u meer bloemen dan ons land ooit geproduceerd heeft. Al onze ogen mogen dan op u gericht zijn, want het zijn uw inspanningen die mensen op zo'n kwetsbaar moment in hun leven op een ongekende manier samen brengen. Heldenwerk. Niets minder.

© Longarts Sander de Hosson


Disclaimer: In verband met privacy en herleidbaarheid zijn een aantal essentiële patiëntenkarakteristieken gewijzigd of verwijderd, dan wel fictionele elementen toegevoegd. De afbeeldingen bij de verhalen zijn stockfoto's.

Meer ervaringsverhalen en blogs van Sander de HossonSander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en auteur van verhalen over palliatieve zorg (de zorg voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn). Sander de Hosson is op Twitter te vinden via @shossontwits.

Auteur: Sander de Hosson

IconClassfa-newspaper-o

44 reactie(s) op artikel "Koppelbed - Blog Sander de Hosson"

Avatar image
Annie Konings
2-5-2019 13:44

Prachtig een koppelbed.

Dat zou toch overal waar nodig moeten kunnen staan.


Avatar image
Anneke Niemantsverdriet
2-5-2019 15:28

Geweldig! Toen ik dit las emotioneerde mij dit als ik denk aan mijn man die 6 jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed aan kanker. Hij lag in de huiskamer en ik op een veldbedje ernaast, wat zou het mooi geweest zijn om de herinnering te hebben dat we zo dicht bij elkaar hadden kunnen liggen.........

Dit moet zo snel mogelijk overal te leveren zijn!!!


Avatar image
Betty
2-5-2019 16:30

O wat zou dat geweldig zijn, wat een toegevoegde waarde voor mensen in de terminale fase, die intimiteit zo moeten missen, kom dit probleem als verzorgende zo vaak tegen. Laat dit zo snel mogelijk aan te vragen zijn. Heel hard nodig.


Avatar image
Mariëlle Pijpers
2-5-2019 16:47

Dit bed is zo waardevol. In ons Hospice wordt het koppelbed regelmatig ingezet. Zo fijn dat mensen in deze laatste fase nog zo dichtbij elkaar kunnen zijn.


Avatar image
Roelien Posma
2-5-2019 20:33

Wat een top uitvinding!👍


Avatar image
Marlies vd Geer
2-5-2019 20:51

Prachtig dat het er is. Nu nog meer bekendheid van het bestaan en toename van het gebruik.


Avatar image
Barbara Koster
2-5-2019 21:43

Is een mooie waardige oplossing om zo bij je geliefde persoon kunt zijn


Avatar image
R van der Made van Aalst
2-5-2019 22:23

Wat had ik graag de mogelijkheid gehad om zo,n bed te kunnen gebruiken toen mijn man verleden jaar in de laatste fase van zijn leven thuis in de huiskamer lag,wat hadden we graag naast elkaar willen liggen om elkaar te kunnen voelen en vast te kunnen houden,hij miste dit zo vreselijk .Ik lag op een veldbed naast hem om dat zijn bed veel te smal was ,zeker toen hij zoveel pijn had.

Wat een goede daad om zoveel mogelijk geld op te halen zodat dit voor meer mensen mogelijk word,het is juist in die periode zo ontzettend belangrijk om zo dicht mogelijk bij je dierbare te kunnen zijn.


Avatar image
Rim
3-5-2019 02:05

Wat een geweldig initiatief van Roparun! Hoe fijn zou het zijn geweest dat ik zonder schaamte naast mijn moeder in bed had kunnen liggen toen zij een paar weken geleden is overleden.

Toch moet mij iets van het hart. Er zijn nog steeds ziekenhuizen waar baby’s gescheiden worden van de moeder na de geboorte. Moeder ligt op de kraamafdeling en kind op de kinderafdeling. Dat moet ook niet mogen. Een kind wat net het levenslicht ziet heeft dezelfde liefde nodig als de stervende die het leven laat.


Avatar image
Marianne Talsma
3-5-2019 04:05

Ook ik kom dit vaak tegen in mijn werk als ITZ medewerker. Dit zou prachtig zijn voor zoveel mensen; een enkele keer lukt het nog om mensen even samen in een hoog/ laag bed te laten liggen...even de warmte en intimiteit van samen zijn te ervaren.

Maar idd die bedden zijn niet breed en het lukt ook niet altijd!

Wat een geweldig idee....chapeau voor de uitvinder EN voor de mensen die ervoor lopen!


Avatar image
Gea vd Veen
3-5-2019 09:28

Wat een geweldig idee ,zoveel mensen die dat dus gemist hebben in en in jammer .


Avatar image
E.Koster-Piloo
3-5-2019 11:15

Wouw dit zou ook fantastisch zijn in ons Hospice ( Hospice in vrijheid ) in Purmerend . Familie ligt nu evt op een stretcher in de kamer , maar zit zou helemaal mooi zijn aks we die mogelijkheid zouden kunnen bieden .


Avatar image
Hannie Flikweert
3-5-2019 12:45

Aangrijpend, maar mooi verhaal van Sander de Hosson.

En zou een dergelijk bed eigenlijk standaard aanvraagbaar en inzetbaar moeten zijn. Zoals bij een zgn hoog-laag bed.

Sowieso zou het ook breder inzetbaar moeten zijn. Een tijd terug voor ook de partner van een dame met MS een hoog/laagbed aangevraagd. Zijn echtgenote is aangewezen op een hoog/laagbed en hij sliep in een eenpersoonsbed ernaast. De mogelijkheid tot lichamelijk contact was nihil. Ook geen mogelijkheid om het kleinkind bij mevr in bed te leggen. Met de verzekeraar contact gezocht of er een gelijkwaardig hoog/laagbed geplaatst kon worden voor de echtgenoot? Maar kreeg een negatief antwoord. Uiteindelijk het ziekteverleden van dhr gebruikt ( zelfs wat misbruikt = lees aangedikt) om tóch een gelijkwaardig bed te kunnen ontvangen. Diep triest zoiets en zeker in de terminale fase onbegrijpelijk.

Geweldig wat Roparun doet, zal hun acties zeker ondersteunen en daar waar mogelijk bekendheid aan geven.


Avatar image
Hanna
3-5-2019 13:44

Wat is het voordeel tov een tweepersoonsbed?


Avatar image
Mieke
3-5-2019 17:54

Vorig jaar lag ik regelmatig lepeltje - lepeltje met mijn zus Alie in haar ziekbed. Helaas was dit niet meer mogelijk voordat zij stierf. Ik lag op een veldbed naast haar en zoveel als mogelijk hing ik half op haar bed. Wat een uitkomst zo’n koppelbed! Het enige wat je wil is zo dicht mogelijk bij elkaar zijn en elkaars warmte voelen.


Avatar image
Anneke
3-5-2019 18:11

Dit is al te koop....kijk op www.vroomshoop.nl

At home...


Avatar image
Anita Luhrman
3-5-2019 19:04

Dit is een geweldige nieuwe uitkomst. Ik heb zelf ook een korte tijd gehad dat mijn man bij mij bleef slapen op een opklap bed. Dan nog kun je niet even tegen elkaar aan liggen of bij elkaar in de armen liggen, wat zo belangrijk is.


Avatar image
Bianca Moorman-J
3-5-2019 21:37

Ooit op de kraamafdeling twee bedden tegen elkaar geschoven. De kraamvrouw had net een keizersnede gehad. Het pasgeboren kindje zou overlijden. De uren dat dit kindje nog leefde werden doorgebracht bij de moeder en bij de vader.

Ook bij zieke patiënten (kinderen) kan het fijn zijn om alleen al op dezelfde hoogte te kunnen liggen. Stretchers zijn het dan vaak niet.

Het is goed als er niet alleen naar de ziekte wordt gekeken maar naar de persoon als geheel. Ik hoop dat we die kant op gaan met de zorg. Met deze initiatieven/ oplossingen zijn we al een stukje onderweg.


Avatar image
Nancy Adelaar
5-5-2019 09:48

Wat een mooi initiatief waar dankbaar gebruik v gemaakt zal worden !


Avatar image
Anneke
5-5-2019 12:27

GE-WEL-DIG!! 👍🏼 zoveel mogelijk bedden svp op plaatsen waar nodig!


Avatar image
Anja
5-5-2019 12:40

Wat had ik dit nog graag gebruikt. Wist niet dat dit bestond. Dan had ik dicht bij mijn zoon kunnen zijn tijdens zijn laatste dagen.


Avatar image
constance
5-5-2019 16:34

Ik ben bij mijn vader op bed gekropen......hoog/laag bed.....de man had longkanker....zorgde voor hem,ik lag op oogafstand in de kamer..op de bank...thuis ...wat zou het fijn geweest zijn als we een bedje naast mekaar hadden gehad.


Avatar image
Irene
5-5-2019 19:10

Wat prachtige oplossing. Als ik denk aan nu bijna 15 jaar geleden toen onze beste vriend terminaal was lag zijn vrouw op een matras naast hem op de grond. Wat had dit toe een uitkomst zijn geweest. Gelukkig is er nu deze mogelijkheid zodat je tot het eind aan dicht bij elkaar kunt zijn en elkaar vast kan houden. Ik dank de gene die dit heeft bedacht!


Avatar image
Sandra
5-5-2019 22:08

Als het bij mij zover is (uitgezaaide borstkanker) zou ik dit het wel heel fijn vinden voor mijn lieve kleine en grote man....


Avatar image
Annette
6-5-2019 08:15

In beatrixoord schoven de verpleeglundigen twee bedden tegen elkaar aan. Zodat ze samen konden zijn.


Avatar image
Ruud van den burg
6-5-2019 14:59

Ik zit hier met tranen in mijn ogen te lezen.

Ben zelf palliatief verpleegkundige. Dit is zo belangrijk. Mocht mijn tijd komen, dan hoop ik zo dat mijn geliefden op deze wijze bij mij zijn,,,,,,,,


Avatar image
Els Rus
6-5-2019 17:04

Wat een prachtige uitvinding!

Dat zou in het Hospice waar ik werkzaam ben ook geweldig van pas komen!

Nu kunnen we een opklapbed neerzetten maar dat is van ongelijke hoogte met het bed en zal dit nooit kunnen evenaren!


Avatar image
Irma
6-5-2019 18:20

Prachtig en zo vinden ze steeds meer uit in de palliatieve zorg en blijft dit een waardevolle zorg moment en moet dus ook zeer veel aandacht aan besteed worden. Er zijn!


Avatar image
Karin bosman
7-5-2019 10:52

in een woord FANTASTISCH!!


Avatar image
Gerda de Swart de Jong
7-5-2019 18:22

Wat ontzettend fijn en vooral waardevol om in de laatste fase zo'n koppelbed te kunnen plaatsen,ik kreeg er kippenvel van toen ik dit artikel las.Ik bid en hoop dat dit bed véél geplaatst en gebruikt gaat worden op die plaatsen waar dit dringend nodig is.Thuis,hospice,ziekenhuis en verpleeghuizen of zorginstellingen of waar ook!Laten wij dit samen mogelijk maken voor die mensen die dit zo dringend nodig hebben en waar dit zo'n intens waardevolle toevoeging en ondersteuning is in de laatste fase of bij ernstige of langdurige ziekte voor jong en oud.Deze uitvinding is zo ontzettend belangrijk,echt geweldig!Ik gun heel veel mensen dit bijzondere koppelbed,hoe verdrietig de situatie ook is.


Avatar image
Ton Born
8-5-2019 11:58

Wat een prachtig idee. Bespreek dit snel binnen mijn team hulpverleners in de oncologie van het Elkerliekziekenhuis en ons netwerk ISOZzon.


Avatar image
Johanna van Laarhoven van Gijsel
12-5-2019 20:47

Dit is geweldig, zo wil je de laatste moeilijke tijd doorbrengen.

SAMEN!!!!


Avatar image
Cor de Koning
15-5-2019 13:00

Geweldig! Zorg met ziel !


Avatar image
Lida
26-5-2019 09:29

Wauwww 😢 ik ben zelf stervensbegeleider en ik pleit ervoor om dit bijvoorbeeld in de zorgwinkels te krijgen zodat het net als het hoog-laagbed erbij gehuurd kan worden.


Avatar image
Erik te Wierik
3-6-2019 23:49

Mooie, prachtige reacties. Daarom gaan wij a.s. zondag 9 juni de deelnemers die meedoen aan de Roparun van Hamburg naar Rotterdam welkom heten bij hun doorkomst in Enter (Twente). We hebben een grootse doorkomt voorbereid met als doel geld op te halen voor de aankoop van een koppelbed bestemd voor de Hospice in Rijssen. Alle vrijwilligers werken pro-deo mee. KOM naar Enter en help ons van deze actie een groot succes te maken


Avatar image
Ilse Schoormans
4-6-2019 23:13

Wat een geweldig artikel en nog mooiere reacties. Wij werken aan een online platform (Thuisleefgids.nl) voor het makkelijk regelen van hulpmiddelen thuis met inmiddels bijna alle leveranciers van Nederland. Het koppelbed moet hier gewoon onderdeel van gaan worden. Ook gecombineerd met hoog-laag bedden vergoed vanuit de verzekeraar. Ik ga kijken wat wij hierin kunnen gaan betekenen!


Avatar image
Freddie Moes
5-6-2019 08:54

Prachtig, typisch zo’n geval van: “waarom was dit er niet veel eerder?” Samen met collega-docenten van twee opleidingen Industrieel Product Ontwerpen begeleid ik per studiejaar meerdere afstudeerders met de ontwikkeling van medische en zorggerelateerde producten voor producenten in deze sectoren. We houden ons aanbevolen om voor u aan de slag te gaan. Ik weet zeker dat er nog veel meer van dit soort prachtige doelstellingen te behalen zijn. Ik verwijs geïnteresseerden belangeloos door via vormvinding.nl


Avatar image
Pamela van de Hoef
5-6-2019 23:18

Ik kan me alleen maar aansluiten bij alles wat hier al gezegd is over deze geweldige - en eigenlijk zo eenvoudige - Uitvinding van de Eeuw, zoals Sander zo pakkend zegt.

Behalve dit, ben ik enorm geroerd door de wijze waarop Sander zo mooi de kern weet te raken en dat met ons allen deelt. Het onderwerp raakt emotie, maar Sanders woorden, zijn passie en gedrevenheid eveneens. Hartverwarmend!!


Avatar image
Marielle Bus
7-6-2019 12:14

If only I could turn back the time


Avatar image
Peter Steen
7-6-2019 19:23

Een super idee door mijn vrouw uitgedacht, die nadat haar moeder overleed op dit idee kwam. Zij heeft dit zelf niet meer kunnen ervaren, maar het idee kan veel mensen nog een fijne laatste moment meegeven


Avatar image
Sjoukje Steen
7-6-2019 19:52

Brok in mijn keel..... nu ik alle geweldige reacties lees. Hoe blij en enthousiast iedereen is over mijn idee van het koppelbed.

Mijn moeder woonde in een verzorgingshuis waar de zorg mij in 2012 vroeg om bij mijn moeder te blijven tijdens haar laatste levensdagen. Ik kreeg in de naast gelegen kamer een strechbed ,daar was niets mis mee. Maar wat had ik graag naast mijn moeder in bed kunnen liggen. De laatse uren hing ik op een kussen over de rand van haar bed.

Na haar overlijden bleef het idee van een koppelbed in mijn hoofd doorspelen. Helaas er was geen geld beschikbaar.

Toen er van de overheid een potje vrij kwam voor waardigheid trots binnen de zorg kon je een idee inbrengen bij de zorginstelling.

Wat een geluk! Ik kreeg geld om mijn idee uit te werken.

Contact opgenomen met een plaatselijke beddenspecialist en samen is het idee verder uitgewerkt.

Wie had kunnen vermoeden dat het idee zo’n enorm succes zou worden.

En er nu zoveel mensen geluksmomenten ervaren...


Avatar image
Je dochter
7-6-2019 20:03

Zo ontzettend mooi en fijn te lezen dat zo wel mensen het koppelbed een top idee vinden. De mensen die het hebben ervaren er zo blij mee zijn/waren,

En wat ben ik ontzettend trots op mijn lieve moeder Sjoukje die dit geweldige idee had, de eerste zet heeft mogen doen.

Het zelf helaas niet heeft mogen ervaren bij haar moeder maar nu al zoveel mensen gelukkig heeft weten te maken met dit geweldige idee 💖


Avatar image
Annie Neequaye-Snijders
13-6-2019 12:00

Waar woorden zo vaak te kort schieten in zo’n moeilijke situatie, zegt een aanraking zoveel.


Avatar image
Annie Anthoniesse
19-2-2020 15:52

Juli 2016 is mijn man overleden aan leukemie mijn man lag beneden in de kamer ik boven in bed...vrijdag heb hij naaltjes gekregen in zijn arm en maandag avond overleed hij..door zijn ziekte en mijn ziekte sliepen we al appart...maar het had fijn geweesd om de laatste dagen samen te slapen..en uitkomst voor heel veel mensen

Login of registreer om commentaar toe te voegen.