12 oktober: Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Aantal weergaven: 245

Op 12 oktober 2019 vindt de jaarlijkse Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) plaats. Verdiep je kennis van palliatieve zorg en geef voorlichting aan anderen.

Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg kun je op allerlei plaatsen in Nederland een open dag bezoeken om meer te weten te komen over palliatieve zorg. Je kunt natuurlijk ook zelf een een evenement of activiteit organiseren om de bekendheid van palliatieve zorg te vergroten onder jouw patiënten, cliënten, inwoners, naasten, mantelzorgers, vrijwilligers, nieuwe collega's in de zorg of collega's in welzijn en het sociaal domein.

- Jij speelt een belangrijke rol in het bekendmaken van palliatieve zorg - 


Palliatieve zorg, meer dan zorg
Feit is dat er in de komende jaren steeds meer mensen palliatieve zorg nodig zullen hebben en extra ondersteuning thuis. Mensen in de palliatieve fase van hun leven - zoals kwetsbare ouderen, volwassenen en kinderen die ziek zijn en niet meer beter worden - ontvangen palliatieve zorg. Maar daarnaast kunnen ze in sommige gevallen lokaal extra ondersteuning krijgen via de gemeente en welzijnsoranisaties. Denk bijvoorbeeld aan hulp en advies bij mantelzorg, huishouding, hulpmiddelen, financiën of hulp van vrijwilligers.

Lang niet ieder van hen weet dat deze zorg en ondersteuning er is, wat het voor hen kan betekenen en hoe ze de weg ernaar toe kunnen vinden. Er ligt dus nog een belangrijke taak om dit bekend te maken. Jij kunt hier elke dag een bijdrage aan leveren in je werk in zorg en het sociaal domein, maar zeker ook tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Doe je mee? Want als we met elkaar samenwerken om mensen in Nederland te bereiken, kunnen we in de toekomst steeds meer mensen tijdig ondersteunen als ze niet meer beter worden. Dat zou toch fantastisch zijn?

Activiteiten
Tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg lopen de activiteiten uiteen van informatiemarkten, cursussen, lezingen tot bijvoorbeeld een filmavond. Zowel op de dag zelf als de week ervoor en erna vinden evenementen plaats. Houd vanaf nu lokale media, social media en websites in de gaten van de Netwerken Palliatieve Zorg, hospices, ziekenhuizen, vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties voor activiteiten bij jou in de buurt. 

Onderwerpen
Onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde komen, zijn:

  • Palliatieve zorg is multidimensionele zorg. Er is aandacht voor de hele mens, dus zowel voor fysieke problemen en behoeften alsook voor problemen en behoeften die iemand heeft op psychisch, sociaal en spiritueel vlak. 
  • Palliatieve zorg is meer dan zorg: mensen in de palliatieve fase van hun leven kunnen ook vanuit de gemeente ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van hulpmiddelen, zingeving, mantelzorgondersteuning en financiën. 
  • Levensvragen, hoe kun je mensen hierbij ondersteunen en hoe ga je er zelf mee om?
  • Aandacht voor mantelzorgondersteuning
  • Welke houding en vaardigheden heb je nodig in het werk in de palliatieve zorg? 
  • Hoe werk je samen aan zingeving en spirituele zorg?
  • Tijdig nadenken en spreken over je laatste levensfase, je levenseinde
  • Kijk voor meer informatie op de pagina IDPZ2019

Zelf organiseren?
Ga je zelf een activiteit organiseren en heb je inspiratie nodig? Zoek op twitter naar activiteiten die in vorige jaren plaatsvonden, bijvoorbeeld via de hashtag #IDPZ2018 en ontdek welke activiteiten je in jouw organisatie samen met collega’s kunt vormgeven. Vertel bijvoorbeeld over jouw eigen ervaringen met palliatieve zorg of ondersteuning in de wijk, net als onze bloggers. En schakel lokale media in om mensen in de buurt te informeren over jullie activiteiten!Ga je iets organiseren, deel het dan via social media met de hashtag #IDPZ2019, dan kan Agora je berichten ook delen en verder verspreiden!

Auteur: Agora - Leven tot het einde

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Dit formulier verzameld uw naam, e-mailadres, IP adres en content zodat we de reacties kunnen onderverdelen op de website. Voor meer informatie kan je naar onze Privacy Policy en Terms Of Use waar u meer informatie kan vinden over waar, hoe en waarom we uw gegevens bewaren.
Reactie toevoegen