Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’
Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’

Aantal weergaven: 6144

Breng je wensen onder woorden en praat erover

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van Agora kan je helpen dit onder woorden te brengen.

Stilstaan bij wat voor jou van betekenis is in de laatste fase van je leven, is van grote waarde. En deze wensen kenbaar maken naar anderen is evenzo belangrijk. Dan kun je zoveel mogelijk zelf invulling geven aan je levenseinde en kunnen dierbaren je hierbij ondersteunen, omdat ze weten wat jij waardevol vindt. Zo’n 80% van de Nederlanders - maar liefst vier op de vijf mensen - vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbaren. Bron: Factsheet TNS NIPO in opdracht van Agora - De laatste levensfase bespreekbaar maken (2015)

Maar niet voor iedereen is het eenvoudig om na te denken over de laatste levensfase en erover te spreken. Het kan helpen je wensen op te schrijven en deze te delen met je naasten. Agora biedt je hiervoor enkele toegankelijke hulpmiddelen. 

  • Voorbeeldbrief 
    Een voorbeeldbrief met open vragen die je kunt downloaden, digitaal invullen of uitprinten en met de hand invullen. De brief bevat mooie open vragen, waarmee het gesprek over eindigheid op gang gebracht kan worden. Er komen onderwerpen aan bod zoals 'dingen die mijn leven kleur geven, die heel dierbaar zijn voor mij'. 
  • Checklist 
    Naast de voorbeeldbrief heeft Agora ook een checklist ontwikkeld aan de hand waarvan je zelf een brief kunt schrijven. De een vindt een invulformulier prettig en de ander houdt juist meer van een lijst met aandachtspunten. De voorbeeldbrief en checklist zijn getest onder ouderen.
Ikwilmetjepraten.nu

De brief en checklist van Agora kun je downloaden op de website www.ikwilmetjepraten.nu, een gezamenlijk initiatief van coalitie Van Betekenis tot het Einde om bewustwording van de laatste levensfase te vergroten. Op deze website vindt je allerlei tips om het gesprek over de laatste levensfase te starten. Voor mensen die het nog moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan, bieden de brief en checklist van Agora de mogelijkheid de wensen eerst aan het papier toe te vertrouwen. De volgende stap is de brief te versturen of geven aan een naaste met een uitnodiging om er eens over te praten. 

Attendeer mensen op brief en checklist

We willen zoveel mogelijk mensen ondersteunen met de materialen. Ken je mensen voor wie dit mogelijk interessant kan zijn? Bijvoorbeeld vrienden, collega’s of patiënten en naasten? Wil je hen dan attenderen op de voorbeeldbrief en checklist. Heb je ideeën om de materialen te gebruiken in bijvoorbeeld bijeenkomsten met mantelzorgers of patiënten en naasten? Neem dan gerust contact op met Marijke Wulp. Mogelijk kunnen wij je hierbij ondersteunen. 

Monitoren
Agora wil graag weten hoe je de materialen ervaart en stuurt je als gebruiker daarom een korte digitale vragenlijst. Op die manier kunnen we de materialen blijven aanpassen aan jouw wensen en behoeften. Voor vragen of opmerkingen over de materialen kun je contact opnemen met Marijke Wulp.

Auteur: Marijke Wulp

Meer links

IconClassfa-newspaper-o