Terugblik op Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2017
Terugblik op Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2017

Aantal weergaven: 2420

Breedte van de palliatieve zorg in beeld

14 oktober vond de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg plaats. Mensen konden op veel plekken in Nederland open dagen bezoeken en lezingen bijwonen in het teken van palliatieve zorg. Een terugblik op deze dag.

Agora vroeg Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator bij de Netwerken Palliatieve Zorg Twente en Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde bij Hospice Bardo hun ervaringen te delen.

De Twentse Netwerken Palliatieve Zorg 
De Twentse Netwerken Palliatieve Zorg besteden elk jaar veel aandacht aan de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Ook dit jaar organiseerden zij een lezing op 11 oktober en een informatiemarkt op 14 oktober. Op 4 november volgt nog een open dag bij Hospice Enschede.

Lezing 
Gerda Kievitsbosch: “De opkomst bij de lezing ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Professor Manu Keirse was boven verwachting. Er waren 120 plaatsen, maar er kwamen veel meer mensen. We schoven stoelen bij zodat iedereen mee kon luisteren.” Keirse luisterde meer dan 40 jaar naar mensen met verdriet en reikte vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Een aantal tips van de professor: Vraag eens in plaats van Hoe gaat het?, Vertel eens hoe je de afgelopen dagen bent doorgekomen? en Vertel kinderen de waarheid.

Gerda: “Het was een inspirerende avond met veel praktijkvoorbeelden, boeiend van begin tot het eind zoals ook bleek uit de reacties van de bezoekers”: ‘Wat een geweldige avond’. ‘Ik was 7 toen mijn vader overleed en ben nergens bij betrokken. Nu valt alles op zijn plek’. “Veel mensen herkenden zich in de voorbeelden.”

Informatiemarkt
Op 14 oktober op de dag van de palliatieve zorg konden mensen de informatiemarkt ’Rondom het levenseinde’ bezoeken met lezingen over onderwerpen als: wat regel je nu voor later?, orgaandonatie, rituelen en gebruiken binnen diverse culturen en de uitvaart van nu. 

Welke inzichten kregen mensen mee?
“Mensen denken soms dat als ze iets vastleggen bij de notaris, dat dan alles in orde komt. Maar ze realiseren zich niet dat als ze chronisch of ongeneeslijk ziek worden hun wensen kunnen veranderen, dat ze anders gaan denken en hun grenzen verleggen. Dat wat ze in gezonde toestand bij de notaris vastleggen, kan dan niet meer passend zijn. Het is een dynamisch proces. Het helpt ook hier tijdig ook over te spreken met naasten, huisarts en zorgverleners.”

“Als je ziek bent, kun je ook donor zijn. Weefsel doneren kan bijvoorbeeld nog heel lang. Het is belangrijk dat mensen hierover goede informatie ontvangen, zodat ze keuzes kunnen maken wat ze wel en niet kunnen of willen doneren.” 

Wat viel je op?
“Ik kijk met veel voldoening terug op 14 oktober. Het was een interactieve ochtend, mensen gingen enthousiast het gesprek aan. Opvallend is dat mensen tegenwoordig steeds gerichtere vragen stellen over palliatieve zorg, terwijl mensen in de beginjaren op onze evenementen nog niet goed wisten wat palliatieve zorg was. Mensen komen echt op het thema af.”

Hoe belangrijk is deze dag?
“Het is echt de moeite waard om als organisaties en Netwerken aandacht te besteden aan deze dag. Wij bereiken elk jaar weer veel mensen, zowel burgers als zorgverleners. We maken mensen in de regio bewust van deze zorg en welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.” “Om de mensen te bereiken zetten we social media actief in. Ook hebben veel lokale en regionale media aandacht besteed aan onze berichtgeving rondom de dag van de palliatieve zorg. Zoals bijvoorbeeld het Seniorenmagazine SproakSaam (p21)” 


Open Dag Hospice Bardo
Hospice Bardo in Hoofddorp organiseerde een open dag op 14 oktober. Christiaan Rhodius vertelt: “Mensen lopen niet zo makkelijk een hospice binnen. Een open dag werkt drempelverlagend. Ik zie dat aan de bezoekers. Juist dan komen buurtbewoners langs om een kijkje te nemen en zorgverleners en andere geïnteresseerden die weleens willen weten wat een hospice doet. Maar ook patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en nog enige tijd te leven hebben, komen juist dan. Voor hen is het hospice nog niet in beeld. Zij vinden het nog te beladen om een afspraak te maken voor een gesprek. 

Een open dag maakt het gemakkelijker om binnen te lopen en het gesprek aan te gaan. Of als praten moeilijk is, nodigen we hen uit met iemand van Bardo te schilderen om zo uiting te kunnen geven aan hun gevoelens. Een mooie reactie die ik kreeg na het gesprek met een jong stel: ‘we hopen dat we het thuis kunnen bolwerken, maar als dat niet lukt, is hier terecht komen geen straf.’ 

Al pratend komen we ook op nieuwe ideeën. Zo hebben we hier nu een aantal jonge mannen die weduwnaar zijn of worden. Er blijkt behoefte te zijn aan onderling contact. Deze ontmoeting kunnen wij faciliteren. En ja, aan groene thee drinken was geen behoefte. Dus zorgt de groep voor de wijn en ik voor de kaasplank. Gaan we mee aan de slag. Dat is mooi! 

Het gaat mij er niet om hoeveel bezoekers er komen, maar veel meer over het laagdrempelig zijn. De vijftig mensen die zijn geweest, hebben we een goed beeld kunnen geven van Bardo en ik hoop dat we bij een aantal op een essentieel moment in hun leven wat hebben kunnen toevoegen.“

Het Haarlems Dagblad besteedde aandacht aan de open dag van Hospice Bardo. 


Meer inspiratie

Op social media verschenen rondom IDPZ mooie berichten. Hieronder delen we er enkele ter inspiratie.

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen