Agora - Leven tot het einde

Agora wil eindigheid een plek geven in het leven van mensen en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven tot het einde. 

Agora stimuleert als centrum voor beleidsondersteuning een palliatieve benadering in zorg en welzijn door te verbinden, signaleren, agenderen en communiceren en neemt hierbij patiënt en naaste als vertrekpunt.

Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten (volwassenen en kinderen) en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. (WHO, 2015)

Agora gaat de komende jaren met professionals in zorg en welzijn op zoek naar de factoren die de kwaliteit van leven tot het einde beïnvloeden. De meerwaarde van de palliatieve benadering ligt voor Agora in:

  • De holistische benadering. De mens als geheel zien en aandacht hebben voor vier dimensies: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel.
  • De focus ligt op kwaliteit van leven tot het einde
  • De regie ligt in beginsel bij de patiënt
  • De behoeften en voorkeuren van patiënt en naasten bepalen zorg en steun
  • Coördinatie en continuïteit van zorg

Wie werken er bij Agora?

Clémence Ross

Directeur

Liset Ratelband

Beleidsadviseur communicatiestrategie

Anne Marie Kerkdijk

Beleidsadviseur communicatie

Marijke Wulp

Beleidsadviseur

Mieke Vink

Officemanager

Pascalle de Leeuw

Administrateur

Sandrina Sangers

Beleidsadviseur

Nieuws Agora

Aankondiging werkconferentie spirituele zorg op 12 juni 12-6-2017 13:00 - 17:000

Aankondiging werkconferentie spirituele zorg op 12 juni

Voor de elfde keer organiseert Agora ethiek en spirituele zorg een werkconferentie. Zet de datum alvast in je agenda en verspreid deze vooraankondiging in je netwerk.
Oproep: deel je ervaringen over palliatieve zorg in de VG-sector maandag 13 februari 20170

Oproep: deel je ervaringen over palliatieve zorg in de VG-sector

Draag jij palliatieve zorg in de VG-sector een warm hart toe? Help Agora knelpunten en goede ervaringen in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking boven tafel te krijgen!

Betrokkenheid gemeenten bij palliatieve zorg donderdag 9 februari 20170

Betrokkenheid gemeenten bij palliatieve zorg

In de palliatieve zorg vormen gemeenten een belangrijke partij. Agora en Fibula zijn in 2016 gestart met een vooronderzoek rondom de vraag of en op welke manier gemeenten betrokken zijn bij de palliatieve zorg voor hun burgers.

Collega Conny Giesen stopt bij Agora donderdag 9 februari 20170

Collega Conny Giesen stopt bij Agora

Na bijna 13 jaar neemt collega Conny Giesen afscheid van Agora. Zij werkte van 1 juni 2004 tot 1 februari 2017 voor Agora. Ze geeft een terugblik op deze tijd.

Toezeggingen Van Rijn tijdens AO palliatieve zorg 1 februari jl. donderdag 9 februari 20170

Toezeggingen Van Rijn tijdens AO palliatieve zorg 1 februari jl.

Staatssecretaris Van Rijn zegt tijdens het AO palliatieve zorg toe aan te sluiten bij de brede benadering van palliatieve zorg. Hij onderkent dat tijdig inzetten van palliatieve zorg belangrijk is.

Hoe integreer je de spirituele dimensie in de palliatieve zorg? donderdag 2 februari 20170

Hoe integreer je de spirituele dimensie in de palliatieve zorg?

In het Radboudumc onderkennen ze het belang van de spirituele dimensie in de palliatieve zorg. Belangrijk daarbij is het handboek 'Spiritualiteit in de palliatieve zorg'. 

Geestelijk verzorgers bij u in de buurt donderdag 19 januari 20170

Geestelijk verzorgers bij u in de buurt

In het overzicht 'Geestelijk verzorgers in eerstelijnszorg van VGVZ' vindt u bekwame, bevoegde en vrijgevestigde geestelijk verzorgers bij u in de buurt. 
Handreiking NIVEL palliatieve zorg voor dak- en thuislozen donderdag 19 januari 20170

Handreiking NIVEL palliatieve zorg voor dak- en thuislozen

Het NIVEL heeft een handreiking gemaakt over palliatieve zorg voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Voor een ieder die met deze doelgroep werkt, biedt de handreiking casuïstiek en adviezen om goede palliatieve zorg te kunnen bieden. 
Kerngroep stuurt brief aan vaste Kamercommissie VWS donderdag 19 januari 20170

Kerngroep stuurt brief aan vaste Kamercommissie VWS

In aanloop naar het Algemeen Overleg palliatieve zorg op 1 februari 2017 hebben de leden van de kerngroep palliatieve zorg een brief verstuurd aan de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS.
Onderzoek Agora over de effecten van de palliatieve benadering donderdag 8 december 20160

Onderzoek Agora over de effecten van de palliatieve benadering

Wat is de waarde van een brede benadering van de palliatieve zorg? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze benadering gemeengoed wordt in zorg en welzijn? Deze vragen uit het veld waren voor Agora aanleiding om een onderzoek te starten naar de...
Samenwerken met gemeenten: deel uw ervaringen met Agora en Fibula donderdag 8 december 20160

Samenwerken met gemeenten: deel uw ervaringen met Agora en Fibula

In de palliatieve zorg vormen gemeenten een belangrijke partij. Agora en Fibula starten een gezamenlijk project waarin de samenwerking met gemeenten centraal staat.

Nieuwe collega: Anne Marie Kerkdijk donderdag 8 december 20160

Nieuwe collega: Anne Marie Kerkdijk

“Sinds oktober ben ik beleidsadviseur communicatie bij Agora. Mijn uitdaging is met helder taalgebruik mensen via de website en nieuwsbrief te informeren over het werk van Agora."

Weten van elkaar wat waardevol is - Clémence Ross donderdag 8 december 20160

Weten van elkaar wat waardevol is - Clémence Ross

De tijd vliegt voorbij. Het is een cliché maar het klopt dat een jaar zo 'om' is. Voor ons gezin was 2016 een turbulent jaar. Voor Agora is het een jaar geweest waarin we met veel voldoening samengewerkt hebben met tal van...
Structurele financiering geestelijke begeleiding stap dichterbij woensdag 16 november 20160

Structurele financiering geestelijke begeleiding stap dichterbij

Kort na het verschijnen van het boekje "De wereld van de trage vragen" van Agora staat het onderwerp financiering van geestelijke begeleiding in de (palliatieve) zorg op de agenda van de Tweede Kamer en heeft het de aandacht van minister...
'Van Betekenis tot het Einde' ontvangt mogelijk extra financiering maandag 14 november 20160

'Van Betekenis tot het Einde' ontvangt mogelijk extra financiering

Het is belangrijk dat mensen tijdig spreken over hun laatste levensfase. Ook de overheid is hiervan overtuigd en is voornemens extra te investeren in de coalitie 'Van Betekenis tot het Einde' zodat zij haar publieksvoorlichting kan voortzetten.
RSS
123