Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ nu beschikbaar
Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ nu beschikbaar

Aantal weergaven: 4439

Breng je wensen onder woorden en praat erover

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van Agora kan je helpen dit onder woorden te brengen.

Stilstaan bij wat voor jou van betekenis is in de laatste fase van je leven, is van grote waarde. En deze wensen kenbaar maken naar anderen is evenzo belangrijk. Dan kun je zoveel mogelijk zelf invulling geven aan je levenseinde en kunnen dierbaren je hierbij ondersteunen, omdat ze weten wat jij waardevol vindt. Zo’n 80% van de Nederlanders - maar liefst vier op de vijf mensen - vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbaren. Bron: Onderzoek TNS NIPO in opdracht van Agora - De laatste levensfase bespreekbaar maken (2015)

Maar niet voor iedereen is het eenvoudig om na te denken over de laatste levensfase en erover te spreken. Het kan helpen je wensen op te schrijven en deze te delen met je naasten. Agora biedt je hiervoor enkele toegankelijke hulpmiddelen. 

Voorbeeldbrief 

Een voorbeeldbrief met open vragen die je kunt downloaden, digitaal invullen of uitprinten en met de hand invullen. De brief bevat mooie open vragen, waarmee het gesprek over eindigheid op gang gebracht kan worden. Er komen onderwerpen aan bod zoals 'dingen die mijn leven kleur geven, die heel dierbaar zijn voor mij'. 

Checklist 

Naast de voorbeeldbrief heeft Agora ook een checklist ontwikkeld aan de hand waarvan je zelf een brief kunt schrijven. De een vindt een invulformulier prettig en de ander houdt juist meer van een lijst met aandachtspunten. 

Ikwilmetjepraten.nu

Agora biedt de voorbeeldbrief en de checklist aan op de website www.ikwilmetjepraten.nu in het kader van haar samenwerking in de coalitie Van Betekenis tot het Einde. VBE heeft recent van het ministerie van VWS financiën ontvangen om voor drie jaar de campagne ikwilmetjepraten.nu verder uit te rollen. Alle samenwerkingspartners brengen projecten in die bijdragen aan het vergroten van bewustwording van de laatste levensfase. Agora wil eindigheid een plek geven in het leven van mensen en hen stimuleren hierover na te denken, in gesprek te gaan en eigen wensen kenbaar te maken. Agora heeft daarom het project 'Schrijf een brief aan je naaste' ingebracht als middel om het gesprek aan te gaan. Samen met de Unie KBO heeft Agora de voorbeeldbrief en checklist getest onder ouderen.

Attendeer mensen op brief en checklist

We willen zoveel mogelijk mensen ondersteunen met de materialen. Ken je mensen voor wie dit mogelijk interessant kan zijn? Bijvoorbeeld vrienden, collega’s of patiënten en naasten? Wil je hen dan attenderen op de voorbeeldbrief en checklist

Heb je ideeën om de materialen te gebruiken in bijvoorbeeld bijeenkomsten met mantelzorgers of patiënten en naasten? Neem dan gerust contact op met Marijke Wulp. Mogelijk kunnen wij je hierbij ondersteunen. 

Monitoren
Agora wil graag weten hoe je de materialen ervaart en stuurt je als gebruiker daarom een korte digitale vragenlijst. Op die manier kunnen we de materialen blijven aanpassen aan jouw wensen en behoeften.

Voor vragen of opmerkingen over de materialen kun je contact opnemen met Marijke Wulp.

Auteur: Marijke Wulp

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegenMinnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg dinsdag 5 december 20172

Minnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg

“Geen zin in!”, brulde ze. Als ik niet zo verbaasd was geweest, had ik hard moeten lachen. Zo makkelijk gaf ik mij niet gewonnen.
Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland? woensdag 29 november 20170

Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland?

Het enthousiasme voor palliatieve zorg, hart voor de mensen waar het om draait en de drive het goede te doen. En…praten over het...
Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius woensdag 22 november 20170

Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius

‘Ik ga wel in de hoek zitten,’ schatert Arnold, ‘daar zit ik toch altijd al.’ Hij hangt zijn jas over de stoel van de...
RSS