Schrijf een brief aan je naaste
Schrijf een brief aan je naaste

Aantal weergaven: 6992

Nieuwe manier om in gesprek te komen over het levenseinde

Op basis van het Stanford Letter Project is Agora gestart met 'Schrijf een brief aan je naaste'. Dit gebeurt in het kader van de coalitie Van betekenis tot het einde.

We willen het wel, dat mensen eerder praten over het levenseinde. Maar de praktijk is weerbarstig. Dat bleek vorige zomer ook weer uit het TNS onderzoek. 80% van de Nederlanders vindt het belangrijk de wensen van naasten te kennen en slechts 42% van de Nederlanders vindt het belangrijk de wensen kenbaar te maken. Marijke Wulp, beleidsadviseur bij Agora en vanaf het eerste uur betrokken bij de coalitie Van betekenis tot het einde, vertelt over een project om het makkelijker te maken het gesprek aan te gaan.

Moeilijk gesprek te beginnen
Marijke: "Via een collega kwam ik op het spoor van een project van de Stanford universiteit, het ‘Stanford Letter Project’. Hierin schrijven mensen een brief aan hun arts waarin ze hun wensen voor de laatste fase kenbaar maken. Dat sprak mij bijzonder aan. Ik had zelf net ervaren hoe lastig het is met mijn eigen ouders dit gesprek aan te gaan, terwijl ik in mijn werk er dagelijks mee bezig ben. Ik wilde weten of we dit project naar de Nederlandse situatie konden ‘vertalen’. Om dat te onderzoeken heeft Agora het als activiteit in de coalitie VBE ingebracht. Binnen de coalitie was de Unie KBO meteen enthousiast om er ook mee aan de slag te gaan voor hun achterban."

Schrijf een brief aan je naaste
Het Amerikaanse project bestaat uit een format voor een brief die een patiënt aan zijn dokter kan sturen. “Wij hebben dat veranderd in een brief aan je naaste(n). Studenten geneeskunde hebben de eerste vertaling van de brief gemaakt en deze getest onder een groep ouderen. Met de aanbevelingen zijn we verder gegaan. We hebben de brief inmiddels behoorlijk aangepast en naast de brief ook een checklist gemaakt. De brief bevat mooie open vragen, waarmee het gesprek over leven tot het einde op gang gebracht kan worden, zoals 'dingen die mijn leven kleur geven, heel dierbaar zijn voor mij'. Als iemand een natuurmens is, kun je bijvoorbeeld in een hospice zorgen voor een kamer met openslaande deuren naar de tuin.”

Het vervolg - checklist of brief?
In het najaar gaan Agora en Unie KBO het herziene format en de aanpak via een checklist testen. Eerst in een bijeenkomst van de Unie KBO en daarna nog in een bijeenkomst van Agora. Marijke: “In de bijeenkomsten willen we kijken hoe we mensen kunnen verleiden het gesprek over het levenseinde aan te gaan. Wat kiezen mensen de checklist of de brief? Dat is belangrijk om te bepalen welke producten we verder gaan ontwikkelen. Voor Agora is het belangrijk dat het hulpmiddel voor gesprekken over het levenseinde laagdrempelig is. Toegankelijk voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld laaggeletterden. Als de pilot succesvol is, zullen in 2017 producten beschikbaar komen voor ouderen en mantelzorgers."

Benieuwd naar het Amerikaanse Stanford Letter Project?

 

Marijke Wulp

Marijke Wulp

 

Auteur: Agora - Leven tot het einde

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegenVoorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ woensdag 14 februari 20180

Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van...
Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu vrijdag 5 januari 20180

Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu

Door het gesprek over de laatste levensfase aan te gaan, kun je elkaar helpen je gevoelens en wensen te ordenen. Op de vernieuwde website...
Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven woensdag 13 december 20170

Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven

Het einde van het jaar is voor velen een moment van samenzijn met dierbaren. Maak tijd om met elkaar te praten over wat van waarde is. Nu, maar...
RSS