Schrijf een brief aan je naaste
Schrijf een brief aan je naaste

Aantal weergaven: 6895

Nieuwe manier om in gesprek te komen over het levenseinde

Op basis van het Stanford Letter Project is Agora gestart met 'Schrijf een brief aan je naaste'. Dit gebeurt in het kader van de coalitie Van betekenis tot het einde.

We willen het wel, dat mensen eerder praten over het levenseinde. Maar de praktijk is weerbarstig. Dat bleek vorige zomer ook weer uit het TNS onderzoek. 80% van de Nederlanders vindt het belangrijk de wensen van naasten te kennen en slechts 42% van de Nederlanders vindt het belangrijk de wensen kenbaar te maken. Marijke Wulp, beleidsadviseur bij Agora en vanaf het eerste uur betrokken bij de coalitie Van betekenis tot het einde, vertelt over een project om het makkelijker te maken het gesprek aan te gaan.

Moeilijk gesprek te beginnen
Marijke: "Via een collega kwam ik op het spoor van een project van de Stanford universiteit, het ‘Stanford Letter Project’. Hierin schrijven mensen een brief aan hun arts waarin ze hun wensen voor de laatste fase kenbaar maken. Dat sprak mij bijzonder aan. Ik had zelf net ervaren hoe lastig het is met mijn eigen ouders dit gesprek aan te gaan, terwijl ik in mijn werk er dagelijks mee bezig ben. Ik wilde weten of we dit project naar de Nederlandse situatie konden ‘vertalen’. Om dat te onderzoeken heeft Agora het als activiteit in de coalitie VBE ingebracht. Binnen de coalitie was de Unie KBO meteen enthousiast om er ook mee aan de slag te gaan voor hun achterban."

Schrijf een brief aan je naaste
Het Amerikaanse project bestaat uit een format voor een brief die een patiënt aan zijn dokter kan sturen. “Wij hebben dat veranderd in een brief aan je naaste(n). Studenten geneeskunde hebben de eerste vertaling van de brief gemaakt en deze getest onder een groep ouderen. Met de aanbevelingen zijn we verder gegaan. We hebben de brief inmiddels behoorlijk aangepast en naast de brief ook een checklist gemaakt. De brief bevat mooie open vragen, waarmee het gesprek over leven tot het einde op gang gebracht kan worden, zoals 'dingen die mijn leven kleur geven, heel dierbaar zijn voor mij'. Als iemand een natuurmens is, kun je bijvoorbeeld in een hospice zorgen voor een kamer met openslaande deuren naar de tuin.”

Het vervolg - checklist of brief?
In het najaar gaan Agora en Unie KBO het herziene format en de aanpak via een checklist testen. Eerst in een bijeenkomst van de Unie KBO en daarna nog in een bijeenkomst van Agora. Marijke: “In de bijeenkomsten willen we kijken hoe we mensen kunnen verleiden het gesprek over het levenseinde aan te gaan. Wat kiezen mensen de checklist of de brief? Dat is belangrijk om te bepalen welke producten we verder gaan ontwikkelen. Voor Agora is het belangrijk dat het hulpmiddel voor gesprekken over het levenseinde laagdrempelig is. Toegankelijk voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld laaggeletterden. Als de pilot succesvol is, zullen in 2017 producten beschikbaar komen voor ouderen en mantelzorgers."

Benieuwd naar het Amerikaanse Stanford Letter Project?

 

Marijke Wulp

Marijke Wulp

 

Auteur: Agora - Leven tot het einde

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegenMinnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg dinsdag 5 december 20172

Minnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg

“Geen zin in!”, brulde ze. Als ik niet zo verbaasd was geweest, had ik hard moeten lachen. Zo makkelijk gaf ik mij niet gewonnen.
Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland? woensdag 29 november 20170

Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland?

Het enthousiasme voor palliatieve zorg, hart voor de mensen waar het om draait en de drive het goede te doen. En…praten over het...
Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius woensdag 22 november 20170

Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius

‘Ik ga wel in de hoek zitten,’ schatert Arnold, ‘daar zit ik toch altijd al.’ Hij hangt zijn jas over de stoel van de...
RSS