Leestip: interview Clémence Ross over léven tot het einde
Leestip: interview Clémence Ross over léven tot het einde

Aantal weergaven: 2192

Kwaliteit van léven tot het einde

In de laatste levensfase is liefdevolle zorg en ondersteuning belangrijker dan ooit. Lees erover in de special 'Regie in de Zorg' van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Volkskrant op 31 oktober. Daarin ook een bijdrage van Agora. 

Iedereen kent wel een naaste of dierbare die ziek is, en die niet meer beter wordt. Een fase in het leven waarin iemand zich kwetsbaar voelt en jij als betrokkene mogelijk ook. Op welke manier kan zorg en ondersteuning dan bijdragen je weg te vinden, goede keuzes te maken en van betekenis te zijn? Dat zal voor iedereen verschillend zijn.

Mensgerichte benadering
Aandacht voor de mens en zijn leven, en voor ieders behoefte in deze fase van het leven is cruciaal. Het gevoel dat iemand je begrijpt, je de ruimte geeft te uiten wat echt belangrijk voor je is en regelwerk uit handen neemt. Het kan bijdragen aan de kwaliteit van leven die je ervaart. 

Interview 'kwaliteit van leven tot het einde'
Een brede mensgerichte benadering in de palliatieve zorg is echter nog niet vanzelfsprekend. Agora maakt zich hier sterk voor. Meer weten? Lees het interview 'Kwaliteit van léven tot het einde' met Clémence Ross, directeur Agora.

Dit interview is verschenen in de onafhankelijke bijlage 'Regie in de zorg' van PMG bij de Volkskrant van 31 oktober 2017 waarin brede aandacht is voor palliatieve (terminale) zorg, met artikelen over: 

  • Een positieve invulling van de laatste fase
  • ‘Zorg in laatste levensfase is van ons allemaal’
  • Goede palliatieve zorg centraal in de hospice zorg
  • ‘Bespreek behoeften in laatste levensfase’
  • Palliatieve zorg is een kunst op zich
  • Nadenken over wensen laatste levensfase

De artikelen zijn te lezen op mijngezondheidsgids.nl 

Bron: bijlage ‘Regie in de zorg’ bij Volkskrant 31 oktober 2017 door Pulse Media Group

Auteur: Anne Marie Kerkdijk

Te downloaden documenten

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

1 reactie(s) op artikel "Leestip: interview Clémence Ross over léven tot het einde"


Kathy Anita de Vries-de Graaf
2-2-2018 21:40

Ik ben voor de vierde maal in mijn leven mantelzorger. Maar deze keer ben ik geschokt door het gebrek aan aandacht voor fysieke en geestelijke kwetsbaarheid van de mens die in een dergelijke positie is gekomen. Mijn man was oprichter van het Helen Dowling Instituut en heeft zo' n strijd geleverd om deze diep menselijke waarden weer te doen herleven. Hoever zijn wij nu, anno 2018, vraag ik mij af?

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegenVoorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ woensdag 14 februari 20180

Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van...
Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu vrijdag 5 januari 20180

Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu

Door het gesprek over de laatste levensfase aan te gaan, kun je elkaar helpen je gevoelens en wensen te ordenen. Op de vernieuwde website...
Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven woensdag 13 december 20170

Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven

Het einde van het jaar is voor velen een moment van samenzijn met dierbaren. Maak tijd om met elkaar te praten over wat van waarde is. Nu, maar...
RSS