Agora stimuleert denken en praten over eindigheid
Agora stimuleert denken en praten over eindigheid

Aantal weergaven: 2217

Interview in Relevant met Clémence Ross

NVVE interviewde Clémence Ross, directeur van Agora. Zij vertelt in magazine Relevant hoe Agora zich ontwikkeld heeft vanaf de oprichting 13 jaar geleden en waar Agora voor staat.

“Onze ambitie is eindigheid een plek geven in het leven van mensen en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven tot het einde.”

Praten en nadenken over eindigheid

“Eindigheid moet geen taboeonderwerp zijn maar zou een plek moeten krijgen in het leven van ieder mens. Mensen moeten hier bij voorkeur over nadenken en spreken vóórdat ze ongeneeslijk ziek zijn. Dat praten kan met mensen die ze vertrouwen, hun naasten, hun arts of andere hulpverleners, en het liefst op een ongedwongen manier, zonder dat ze druk ervaren. Ze moeten de tijd nemen. Het hoeft niet bij één gesprek te blijven. Het hoeft niet na één keer ‘af’ te zijn.”

Initiatieven Agora
Behalve aandacht voor de centrale rol van de patiënt en het versterken van de hulpverlener richt Agora zich op ondersteuning van onderzoek, meedenken over beleid en het helpen implementeren van maatregelen. Enkele initiatieven:

  • De website van Agora bevat een groot aantal verhalen van mensen waarin zij opvattingen en ervaringen rond hun (naderende) eindigheid openhartig in hun eigen woorden delen. Waaronder ook de blogs van longarts Sander de Hosson die vertelt over zijn ervaringen met patiënten in de palliatieve fase.
  • Agora helpt hulpverleners om mensen aan het praten te krijgen over hun opvattingen over eindigheid. Een oplossing kan zijn mensen te stimuleren hun ideeën en verlangens op te schrijven. Agora doet dit najaar een proef met de methode: Schrijf een brief aan je naaste. Dit is een project in het kader van de Coalitie Van betekenis tot het einde.
  • Agora werkt samen met verschillende organisaties en legt verbindingen, bijvoorbeeld in de Coalitie Van betekenis tot het Einde.


Volledige interview

Benieuwd naar volledige interview? Lees het in Relevant nummer 4 (oktober 2016) 

Relevant

In Relevant staan vragen over de eigen keuze rondom het levenseinde centraal. NVVE benadrukt het belang van denken en praten over het levenseinde. Het blad verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor leden van de NVVE. Kijk voor andere nummers van Relevant op de website van NVVE.

Auteur: Agora - Leven tot het einde

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Laat uw reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegenMinnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg dinsdag 5 december 20172

Minnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg

“Geen zin in!”, brulde ze. Als ik niet zo verbaasd was geweest, had ik hard moeten lachen. Zo makkelijk gaf ik mij niet gewonnen.
Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland? woensdag 29 november 20170

Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland?

Het enthousiasme voor palliatieve zorg, hart voor de mensen waar het om draait en de drive het goede te doen. En…praten over het...
Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius woensdag 22 november 20170

Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius

‘Ik ga wel in de hoek zitten,’ schatert Arnold, ‘daar zit ik toch altijd al.’ Hij hangt zijn jas over de stoel van de...
RSS