Agora nieuwsbrief februari is uit donderdag 15 februari 20180

Agora nieuwsbrief februari is uit

De Agora nieuwsbrief februari is uit. Met informatie over activiteiten van Agora, mooie ervaringenverhalen en actualiteiten rondom eindigheid en leven tot het einde.

Oproep: word jij lid van de nieuwe Agora werkgroep psychosociaal? donderdag 15 februari 20182

Oproep: word jij lid van de nieuwe Agora werkgroep psychosociaal?

In 2018 wil Agora de (psycho)sociale dimensie van palliatieve zorg verder verkennen en zo mogelijk een nieuwe werkgroep rondom dit thema oprichten. Heb je interesse om kennis uit te wisselen? In maart organiseren we een verkennende bijeenkomst.
Slotcouplet: ervaringen van longarts Sander de Hosson donderdag 15 februari 20181

Slotcouplet: ervaringen van longarts Sander de Hosson

Op 20 maart verschijnt de bundel Slotcouplet van longarts Sander de Hosson met 55 van zijn columns, waarvan er een aantal niet eerder is gepubliceerd! Agora verloot vijf bundels. Wil je er een winnen?

Studenten Geneeskunde doen onderzoek voor Agora donderdag 15 februari 20180

Studenten Geneeskunde doen onderzoek voor Agora

Derdejaars studenten Geneeskunde doen in het kader van hun studie onderzoek voor Agora en maken zo kennis met thema’s rond het levenseinde en de dood. Twee van de drie projecten zoomen in op 'Schrijf een brief aan je naaste'.

Mr. Dobbelstein met dementie begeleidt medebewoners naar de dood - blog Sarah Blom donderdag 15 februari 20180

Mr. Dobbelstein met dementie begeleidt medebewoners naar de dood - blog Sarah Blom

Met zijn hand strijkt hij over haar koude voorhoofd. Het is doodstil in de kamer. Vingers glijden door haar haren. ‘Dag lief mens’, sust hij haar toe. 

Oproep: gemeenten en Netwerken Palliatieve Zorg gezocht voor pilot woensdag 14 februari 20182

Oproep: gemeenten en Netwerken Palliatieve Zorg gezocht voor pilot

Agora en Fibula zijn op zoek naar gemeenten en netwerken palliatieve zorg die willen deelnemen aan een pilot gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven tot het einde van de inwoners in hun gemeente.

Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ woensdag 14 februari 20180

Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van Agora kan je helpen dit onder woorden te brengen.

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - voortgang dinsdag 13 februari 20180

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - voortgang

Drie maanden na uitgifte inventariseert Agora het gebruik van de publicatie 'Ervaringen en uitdagingen! Palliatieve zorg in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking'. Wie heeft de tips in praktijk gebracht? En zijn er al resultaten?
Samen beslissen: eerste stap is durven praten over kwetsbaarheid dinsdag 13 februari 20180

Samen beslissen: eerste stap is durven praten over kwetsbaarheid

Om het gesprek aan te gaan en samen beslissingen te nemen met naasten en zorgverleners is het nodig dat mensen kunnen en durven praten over hun kwetsbaarheid. Dat bleek tijdens het congres Samen Beslissen met Kwetsbare Mensen: een uitdaging! 
Werkconferentie spirituele zorg Agora - save the date 11-6-2018 13:00 - 17:000

Werkconferentie spirituele zorg Agora - save the date

Op 11 juni organiseert Agora ethiek en spirituele zorg de jaarlijkse werkconferentie spirituele zorg van 13.00 tot 17.00 uur. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Zet de datum alvast in je agenda!

Op z'n kop - blog Christiaan Rhodius dinsdag 6 februari 20181

Op z'n kop - blog Christiaan Rhodius

Het gonst als ik binnenloop. Mensen staan rondom het koffieapparaat, spelen tafelvoetbal of staren aandachtig naar instructies op het papier of het computerscherm voor zich. ‘Ik kom voor de chatsessie,’ zeg ik onwennig tegen de...
Gevoeligheid voor signalen spirituele behoeften bij vrijwilligers donderdag 1 februari 20180

Gevoeligheid voor signalen spirituele behoeften bij vrijwilligers

Universiteit voor Humanistiek en Hospice de Luwte hebben een online zelfstudie opgezet voor de methodiek 'Dorst of doodsangst? Het onderkennen van (spirituele) signalen van cliënten in de terminale fase'. Deze is gratis toegankelijk.

Congres Het wijkteam onder de loep 22-5-2018 09:00 - 17:000

Congres Het wijkteam onder de loep

Wat is er nodig om de werkwijze en visie van professionals binnen én buiten het wijkteam goed op elkaar aan te laten sluiten en geïntegreerde hulpverlening in de praktijk te brengen? Kom naar het congres en doe kennis en ervaring op.
Palliatieve zorg in jouw regio zoeken maandag 29 januari 20180

Palliatieve zorg in jouw regio zoeken

Zoek je informatie over palliatieve zorg in jouw regio? Of zoek je een zorgvoorziening die palliatieve zorg aanbiedt bij jouw in de buurt? Raadpleeg de database Zorg Kiezen of neem contact op met het Netwerk Palliatieve Zorg.

Scholing palliatieve zorg - intuïtie, wijsheid of wetenschap? 17-5-2018 09:00 - 17:000

Scholing palliatieve zorg - intuïtie, wijsheid of wetenschap?

De Radboudumc Health Academy organiseert voor de tiende maal de scholing palliatieve zorg - intuïtie, wijsheid of wetenschap? Ben jij erbij?

Wegen - blog Christiaan Rhodius dinsdag 23 januari 20180

Wegen - blog Christiaan Rhodius

Een statige deur wordt voor me open geduwd. Schoorvoetend loop ik de lege zaal in. Rijen banken staren me aan, de eerste zijn ‘gereserveerd’. Ik ga op de eerste niet gereserveerde rij zitten en kijk voor me uit door de grote glazen...
Geestelijk verzorgers inschakelen bij jou in de buurt maandag 22 januari 20180

Geestelijk verzorgers inschakelen bij jou in de buurt

Wanneer kun je een geestelijk verzorger inschakelen? Hoe vind je een geestelijk verzorger bij jou in de buurt? Bekijk het verwijsdocument en het overzicht 'Geestelijk verzorgers in eerstelijnszorg' van VGVZ.
Prakijkteam palliatieve zorg VWS resultaten maandag 22 januari 20180

Prakijkteam palliatieve zorg VWS resultaten

Het praktijkteam palliatieve zorg VWS heeft sinds haar oprichting in maart 2016 bijna 200 vragen en knelpunten in behandeling genomen. Meer weten over de meldingen en de resultaten die geboekt zijn?

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2018 13-10-2018 09:00 - 23:000

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2018

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg vindt ieder jaar plaats op de tweede zaterdag in oktober. Dit jaar op 13 oktober 2018. Zet de datum alvast in je agenda.

Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu vrijdag 5 januari 20180

Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu

Door het gesprek over de laatste levensfase aan te gaan, kun je elkaar helpen je gevoelens en wensen te ordenen. Op de vernieuwde website ikwilmetjepraten.nu vind je tips om een gesprek te starten of je wensen op papier te zetten.

Congres Topsprekers over Kwetsbare Ouderen 15-5-2018 09:00 - 17:000

Congres Topsprekers over Kwetsbare Ouderen

Na deze dag kun je beter omgaan met de problemen en ongemakken van de kwetsbare oudere patiënt en veel bijdragen aan hun levenskwaliteit. Topsprekers delen kennis en inzichten.

Congres zorg rondom het levenseinde 28-3-2018 09:30 - 16:301

Congres zorg rondom het levenseinde

Zorg verlenen in de laatste levensfase kan indrukwekkend en waardevol zijn. Emotionele ondersteuning van de patiënt en naasten en goede communicatie met hen en je collega's is essentieel. Meer weten?

EAPC-congres - World Research Congress 24-5-2018 09:00 - 26-5-2018 20:000

EAPC-congres - World Research Congress

Van 24 tot en met 26 mei vindt voor de 10e keer het World Research Congress van de European Association for Palliative Care plaats. Locatie is Bern in Zwitserland.

Informatiekaarten VWS over palliatieve zorg donderdag 4 januari 20180

Informatiekaarten VWS over palliatieve zorg

Bekijk de VWS informatiekaarten voor informatie over palliatieve zorg. Er is een exemplaar voor patiënten en naasten, en voor professionals. Deze laatste is vernieuwd per 2018.

7e Nationaal Congres Palliatieve Zorg 7-11-2018 09:00 - 9-11-2018 20:002

7e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Van 7 tot en met 9 november 2018 vindt het 7e Nationaal Congres Palliatieve Zorg plaats in Lunteren. Wil je een sessie verzorgen tijdens dit bijzondere congres? Meld deze dan uiterlijk 15 maart aan op Palliactief.nl

Agora nieuwsbrief december is uit donderdag 14 december 20170

Agora nieuwsbrief december is uit

De Agora nieuwsbrief van december is uit. Thema is: wat is van waarde in jouw leven? Met verhalen, interviews en ontwikkelingen rond léven tot het einde.

Video: tips voor nieuwe collega’s in de palliatieve zorg donderdag 14 december 20170

Video: tips voor nieuwe collega’s in de palliatieve zorg

Welke houding en vaardigheden heb je nodig in je werk in de palliatieve zorg? Waar kun je op letten? Laat je inspireren door de korte film van Agora met tips van ervaren collega's in de palliatieve zorg.

Kussen - blog Christiaan Rhodius donderdag 14 december 20170

Kussen - blog Christiaan Rhodius

‘Ik wil een goede vader zijn,’ zegt Jörgen vanuit zijn ziekenhuisbed, zijn hoofd ligt op een witte kussensloop met kindertekeningen erop. ‘Ben verdorie nog maar 46 jaar en kan niet eens thuis de broodjes smeren voor mijn...
Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven woensdag 13 december 20170

Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven

Het einde van het jaar is voor velen een moment van samenzijn met dierbaren. Maak tijd om met elkaar te praten over wat van waarde is. Nu, maar ook naar het einde van het leven toe.

Wensambulance - blog Sander de Hosson dinsdag 12 december 20177

Wensambulance - blog Sander de Hosson

"Kan ik nog even naar het bos?" had hij gevraagd. Ik had direct beren op de weg gezien, want de man had beslist verpleegkundige ondersteuning en ambulancevervoer nodig. 
Interview: palliatieve zorg in de wijk gaat om verbinding maken! maandag 11 december 20170

Interview: palliatieve zorg in de wijk gaat om verbinding maken!

Ik ontmoet twee wijkverpleegkundigen met hart voor palliatieve zorg. Monique Thoma, door de wol geverfd, en Anke Oedzes, jong en leergierig. "Hoe geven zij vorm aan palliatieve zorg in de wijk?" 
Minnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg dinsdag 5 december 20172

Minnie - Blog Francien verpleegkundige ouderenzorg

“Geen zin in!”, brulde ze. Als ik niet zo verbaasd was geweest, had ik hard moeten lachen. Zo makkelijk gaf ik mij niet gewonnen.

Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland? woensdag 29 november 20170

Wat leeft er in palliatieve zorg in het zuiden van Nederland?

Het enthousiasme voor palliatieve zorg, hart voor de mensen waar het om draait en de drive het goede te doen. En…praten over het levenseinde en dat tijdig doen.

Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius woensdag 22 november 20170

Tussenstand - Blog Christiaan Rhodius

‘Ik ga wel in de hoek zitten,’ schatert Arnold, ‘daar zit ik toch altijd al.’ Hij hangt zijn jas over de stoel van de spreekkamer in het ziekenhuis. ‘Ik ken m’n plek.’
Oproep: geef commentaar op herziene Richtlijn spiritualiteit maandag 20 november 20170

Oproep: geef commentaar op herziene Richtlijn spiritualiteit

Geef ook commentaar op de herziene Richtlijn Zingeving en spiritualiteit. Dat kan via de beroeps-, wetenschappelijke en/of patiëntenvereniging waarbij je aangesloten bent. 

Oproep: welke zorgorganisatie neemt deel aan onderzoek Agora? woensdag 15 november 20170

Oproep: welke zorgorganisatie neemt deel aan onderzoek Agora?

Eind 2016 heeft Agora een start gemaakt met een pilotonderzoek naar de waardering van palliatieve zorg. We zoeken nog een zorgorganisatie die wil deelnemen aan het onderzoek. Heeft u interesse? Laat het ons weten.

Belofte - Blog Sander de Hosson dinsdag 14 november 201723

Belofte - Blog Sander de Hosson

Voor een derde keer die dag loop ik zijn kamer binnen. Hij kijkt me hoopvol aan, maar ik schud mijn hoofd. “Het gaat niet lukken. Het lukt niet om u naar huis te plaatsen.”
TEDx talk Sander de Hosson ‘Consoler toujours’ woensdag 8 november 20171

TEDx talk Sander de Hosson ‘Consoler toujours’

Sander de Hosson beschrijft in zijn TEDx Talk het ongekende belang van palliatieve zorg. Hierbij moet niet de ziekte behandeld worden, maar de hele mens.
De beproeving van meneer Jacobs - Blog Sarah Blom dinsdag 7 november 20170

De beproeving van meneer Jacobs - Blog Sarah Blom

Meneer Jacobs is eenzaam en verbitterd. Hij treitert maandenlang zijn medebewoners in het verpleeghuis, maar dan verzinnen ze iets ongewoons.

Leestip: interview Clémence Ross over léven tot het einde dinsdag 31 oktober 20171

Leestip: interview Clémence Ross over léven tot het einde

In de laatste levensfase is liefdevolle zorg en ondersteuning belangrijker dan ooit. Lees erover in de special 'Regie in de Zorg' van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Volkskrant op 31 oktober. Daarin ook een bijdrage van Agora. 
RSS
1234Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’ woensdag 14 februari 20180

Voorbeeldbrief ‘Schrijf een brief aan je naaste’

Denk jij weleens na over de laatste fase van je leven? Praat je er weleens over? En zijn naasten bekend met jouw wensen? De voorbeeldbrief van...
Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu vrijdag 5 januari 20180

Tips om een gesprek te starten op ikwilmetjepraten.nu

Door het gesprek over de laatste levensfase aan te gaan, kun je elkaar helpen je gevoelens en wensen te ordenen. Op de vernieuwde website...
Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven woensdag 13 december 20170

Neem de tijd om te praten over wat van waarde is in je leven

Het einde van het jaar is voor velen een moment van samenzijn met dierbaren. Maak tijd om met elkaar te praten over wat van waarde is. Nu, maar...
RSS