Agora - Leven tot het einde

Agora wil eindigheid een plek geven in het leven van mensen en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven tot het einde. 

Agora stimuleert als centrum voor beleidsondersteuning een palliatieve benadering in zorg en welzijn door te verbinden, signaleren, agenderen en communiceren en neemt hierbij patiënt en naaste als vertrekpunt.

Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten (volwassenen en kinderen) en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. (WHO, 2015)

Agora gaat de komende jaren met professionals in zorg en welzijn op zoek naar de factoren die de kwaliteit van leven tot het einde beïnvloeden. De meerwaarde van de palliatieve benadering ligt voor Agora in:

  • De holistische benadering. De mens als geheel zien en aandacht hebben voor vier dimensies: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel.
  • De focus ligt op kwaliteit van leven tot het einde
  • De regie ligt in beginsel bij de patiënt
  • De behoeften en voorkeuren van patiënt en naasten bepalen zorg en steun
  • Coördinatie en continuïteit van zorg

Wie werken er bij Agora?

Clémence Ross

Directeur

Conny Giesen

Beleidsadviseur online communicatie

Pascalle de Leeuw

Administrateur

Liset Ratelband

Beleidsadviseur communicatiestrategie

Mieke Vink

Officemanager

Marijke Wulp

Beleidsadviseur

Nieuws Agora

Zorgprofessional wil eenduidige en betrouwbare informatie over palliatieve zorg maandag 22 augustus 20160

Zorgprofessional wil eenduidige en betrouwbare informatie over palliatieve zorg

Informatie over palliatieve zorg is te veel versnipperd. Zorgprofessionals willen beter vindbare, eenduidige en betrouwbare informatie.
Werkzaam in de zorg bij mensen thuis? donderdag 11 augustus 20160

Werkzaam in de zorg bij mensen thuis?

Werkt u in de professionele thuiszorg? Heeft u hart voor palliatieve zorg? Bent u bereid om ervaringen en kennis over palliatieve zorg in de thuissituatie te delen? Doe dan mee in de Agora werkgroep professionele thuiszorg.
Nationaal Congres Palliatieve Zorg donderdag 11 augustus 20160

Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Op 15 en 16 december 2016 is het Nationaal Congres Palliatieve Zorg in Lunteren. U kunt tot 1 oktober 2016 een abstract voor een vrije presentatie of poster indienen.
Nieuws NPPZ donderdag 11 augustus 20160

Nieuws NPPZ

Het praktijkteam palliatieve zorg heeft in de eerste vier maanden van haar bestaan 35 meldingen ontvangen plus ruim 30 informatievragen. Ervaart u knelpunten of problemen bij het organiseren van palliatieve zorg? Vraag hulp aan het praktijkteam!
Groot bereik ervaringsverhalen donderdag 11 augustus 20160

Groot bereik ervaringsverhalen

Maandag 25 juli verscheen het nieuwste ervaringsverhaal 'Professioneel' van longarts Sander de Hosson op de website van Agora. Binnen een week was dit verhaal zo'n 60.000 keer bekeken.
Kleur je project donderdag 11 augustus 20160

Kleur je project

Agora zal vanaf nu regelmatig onder de noemer 'Kleur je project' meer laten zien van de projecten in het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ).
Onderzoekscongres EAPC in Dublin donderdag 11 augustus 20160

Onderzoekscongres EAPC in Dublin

Tijdens het onderzoekscongres van de EAPC in Dublin heeft de Taskforce on Spiritual Care in Palliative Care ingestemd met het voorstel een reference group te worden.
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 10-11-2016 12:00 - 17:300

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Op 10 november 2016 is in Bunnik de conferentie 'Leven tot het einde! Palliatieve zorg voor mensen met een beperking'.
Wat is voor mij waardevol? vrijdag 8 juli 20160

Wat is voor mij waardevol?

Nadenken en praten over het levenseinde leidt in veel gevallen tot bewuste keuzes. Wat is voor mij waardevol? Wat bepaalt mijn kwaliteit van leven? Weet u het antwoord?
Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet donderdag 23 juni 20160

Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet

Op 8 oktober 2016 vindt voor de twaalfde keer de Dag van de Palliatieve Zorg plaats. Het thema dat op deze dag centraal staat, is: kwaliteit van leven, als het leven pijn doet.
Existentiële en spirituele thema’s in Advanced Care Planning (ACP) 6-10-2016 12:00 - 17:000

Existentiële en spirituele thema’s in Advanced Care Planning (ACP)

Op 6 oktober 2016 organiseren Agora en Leerhuizen Palliatieve Zorg gezamenlijk de werkconferentie 'Existentiële en spirituele thema's in Advanced Care Planning (ACP)'

Nieuws NPPZ woensdag 8 juni 20160

Nieuws NPPZ

Staatssecretaris Van Rijn informeerde de Tweede Kamer over de verdere uitwerking van aanpassingen in de regeling palliatieve terminale zorg. De consortia palliatieve zorg zijn druk met de subsidierondes voor Palliantie. Meer dan zorg.
Werkbezoek Hanke Bruins Slot dinsdag 7 juni 20160

Werkbezoek Hanke Bruins Slot

Clémence Ross heeft afgelopen maandag met Hanke Bruins Slot in Hospice Kuria gesproken over ontwikkelingen in de palliatieve zorg.
Internationale Dag van de Palliatieve Zorg dinsdag 24 mei 20160

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Op zaterdag 8 oktober 2016 is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Op verzoek van de kerngroep Palliatieve Zorg hebben Agora, Fibula en IKNL dit jaar de voorbereiding van deze dag op zich genomen.
Schrijf een brief aan je naaste woensdag 11 mei 20160

Schrijf een brief aan je naaste

Op basis van het Stanford Letter Project is Agora gestart met 'Schrijf een brief aan je naaste'. Dit gebeurt in het kader van de coalitie Van betekenis tot het einde.
RSS
12