Agora - Leven tot het einde

Agora wil eindigheid een plek geven in het leven van mensen en bijdragen aan een betere kwaliteit van leven tot het einde. 

Agora stimuleert als centrum voor beleidsondersteuning een palliatieve benadering in zorg en welzijn door te verbinden, signaleren, agenderen en communiceren en neemt hierbij patiënt en naaste als vertrekpunt.

Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten (volwassenen en kinderen) en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden, door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. (WHO, 2015)

Agora gaat de komende jaren met professionals in zorg en welzijn op zoek naar de factoren die de kwaliteit van leven tot het einde beïnvloeden. De meerwaarde van de palliatieve benadering ligt voor Agora in:

  • De holistische benadering. De mens als geheel zien en aandacht hebben voor vier dimensies: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel.
  • De focus ligt op kwaliteit van leven tot het einde
  • De regie ligt in beginsel bij de patiënt
  • De behoeften en voorkeuren van patiënt en naasten bepalen zorg en steun
  • Coördinatie en continuïteit van zorg

Wie werken er bij Agora?

Clémence Ross

Directeur

Conny Giesen

Beleidsadviseur online communicatie

Pascalle de Leeuw

Administrateur

Liset Ratelband

Beleidsadviseur communicatiestrategie

Mieke Vink

Officemanager

Marijke Wulp

Beleidsadviseur

Nieuws Agora

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 10-11-2016 12:00 - 17:300

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Op 10 november 2016 is in Bunnik de conferentie 'Leven tot het einde! Palliatieve zorg voor mensen met een beperking'.
Wat is voor mij waardevol? vrijdag 8 juli 20160

Wat is voor mij waardevol?

Nadenken en praten over het levenseinde leidt in veel gevallen tot bewuste keuzes. Wat is voor mij waardevol? Wat bepaalt mijn kwaliteit van leven? Weet u het antwoord?
Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet donderdag 23 juni 20160

Kwaliteit van leven, als het leven pijn doet

Op 8 oktober 2016 vindt voor de twaalfde keer de Dag van de Palliatieve Zorg plaats. Het thema dat op deze dag centraal staat, is: kwaliteit van leven, als het leven pijn doet.
Existentiële thema's in ACP - kansen voor zorgverleners! 6-10-2016 12:00 - 17:000

Existentiële thema's in ACP - kansen voor zorgverleners!

Op 6 oktober 2016 is in Bunnik de werkconferentie 'Existentiële thema's in Advanced Care Planning (ACP); kansen voor zorgverleners!
Nieuws NPPZ woensdag 8 juni 20160

Nieuws NPPZ

Staatssecretaris Van Rijn informeerde de Tweede Kamer over de verdere uitwerking van aanpassingen in de regeling palliatieve terminale zorg. De consortia palliatieve zorg zijn druk met de subsidierondes voor Palliantie. Meer dan zorg.
Werkbezoek Hanke Bruins Slot dinsdag 7 juni 20160

Werkbezoek Hanke Bruins Slot

Clémence Ross heeft afgelopen maandag met Hanke Bruins Slot in Hospice Kuria gesproken over ontwikkelingen in de palliatieve zorg.
Internationale Dag van de Palliatieve Zorg dinsdag 24 mei 20160

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Op zaterdag 8 oktober 2016 is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Op verzoek van de kerngroep Palliatieve Zorg hebben Agora, Fibula en IKNL dit jaar de voorbereiding van deze dag op zich genomen.
Schrijf een brief aan je naaste woensdag 11 mei 20160

Schrijf een brief aan je naaste

Op basis van het Stanford Letter Project is Agora gestart met 'Schrijf een brief aan je naaste'. Dit gebeurt in het kader van de coalitie Van betekenis tot het einde.
IDPZ 8 oktober 2016 8-10-20160

IDPZ 8 oktober 2016

Op zaterdag 8 oktober 2016 is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg met als thema kwaliteit van leven: als leven pijn doet.
Palliatieve benadering in de praktijk vrijdag 29 april 20160

Palliatieve benadering in de praktijk

Clémence Ross, directeur Agora, sprak eind maart met bestuurders en professionals van drie netwerken palliatieve zorg in Noord-Holland Noord over de palliatieve benadering in de dagelijkse praktijk.
Oog en oor hebben voor hoe het echt met mensen gaat donderdag 7 april 20160

Oog en oor hebben voor hoe het echt met mensen gaat

Hoe kun je ervoor zorgen dat iemand niet alleen lichamelijk en psychosociaal maar ook spiritueel gezien goed sterft? Zorgverleners en vrijwilligers kunnen hierbij ondersteunen. Daarvoor is goed persoonlijk contact nodig.
Waar denk je aan bij de dood? donderdag 7 april 20160

Waar denk je aan bij de dood?

Iedereen krijgt te maken met de dood. Erover praten blijkt niet zo makkelijk te zijn. En wanneer doe je dat? Agora stelde voorbijgangers op de markt in Woerden de vraag 'Waar denk je aan bij de dood?' Van de antwoorden is een kort filmpje...
Schrijf een brief aan je naaste woensdag 6 april 20160

Schrijf een brief aan je naaste

In een communityproject hebben studenten een eerste Nederlandse versie gemaakt van de brief uit het Stanford Letter Project en deze voorgelegd aan een testpanel van 21 ouderen.
Palliatieve zorg is meer dan terminale zorg dinsdag 5 april 20160

Palliatieve zorg is meer dan terminale zorg

Zes studenten hebben in een communityproject onderzoek gedaan naar palliatieve zorg en wijkteams. Zij ontdekten in hun project het belang van vroegtijdige signalering van palliatieve zorg en daarmee dat goede palliatieve zorg meer is dan alleen...
Zorg voor levensvragen van ouderen dinsdag 5 april 20160

Zorg voor levensvragen van ouderen

Aandacht voor levensvragen hoort bij goede zorg, zeker als je ouder wordt, je gezondheid afneemt en mensen om je heen wegvallen. Zorgverleners moeten ouderen daarin ondersteunen. Dat lukt alleen in een goed persoonlijk contact.
RSS
12