Nieuws

EAPC congres 2017 een terugblik door Agora

Aantal weergaven: 1604

Presentatie poster geestelijke begeleiding in thuissituatie

In mei vond het 15e EAPC wereldcongres in Madrid plaats. Agora presenteerde er de uitkomsten van haar onderzoek rondom geestelijke begeleiding in de thuissituatie. We deden veel inspiratie op die we graag met je delen.

Trage vragen
Aan de hand van de poster 'Spiritual support in the context of palliative care at home' vertelde Agora aanwezigen over de knelpunten en verbetervoorstellen uit haar inventarisatie rondom geestelijke begeleiding in de eerste lijn in Nederland. In het rapport 'De wereld van de trage vragen' uit 2016 kun je er meer over lezen.

Stand
In de stand van de Nederlandse delegatie was een favoriete blog van Sander de Hosson verkrijgbaar, speciaal voor deze gelegenheid in het Engels vertaald. En mensen konden de infographic van het Nederlandse landschap van de palliatieve zorg bekijken, die Fibula samen met Agora en IKNL vlak voor het congres presenteerde. 

Pleidooi voor zorgzame samenleving

In het aanbod van plenaire sessies, workshops, open bijeenkomsten en posterpresentaties maakten we een keuze voor thema’s die bij Agora’s speerpunten passen: spirituele zorg, eerstelijnszorg en palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, met daarnaast aandacht voor Advance Care Planning en de Public Health benadering en langdurige zorg. 

Voor één spreker met een inspirerende boodschap willen we graag speciale aandacht vragen. Allan Kellehear sprak over “Compassionate Cities”, een pleidooi voor een zorgzame samenleving. Hij pleit voor een samenhangende aanpak op gemeenschapsniveau.

Zijn boodschap sluit aan bij de focus van Agora: Wat en wie is in het leven van deze mens belangrijk en hoe passen we de professionele zorg en ondersteuning in in het leven van deze mens? Daarvoor zijn we met z’n allen verantwoordelijk, als gemeenschap. Niet alleen de politiek of de medische wereld of …….
Het gaat om aandacht voor sterven, dood en rouw als integraal onderdeel in het leven van mensen. 

Laat je raken! via onderstaande filmpjes:

  

Meer weten?

Wil je weten welke informatie en onderzoeken op het congres aan de orde kwamen? Via het programma op de website van EAPC (European Association for Palliative Care) kun je doorklikken op de verschillende thema’s en korte samenvattingen lezen van de presentaties. 

Marijke van der Wulp en Sandrina Sangers
Beleidsadviseurs Agora

Auteur: Agora - Leven tot het einde

Meer links

IconClassfa-newspaper-o

Login of registreer om commentaar toe te voegen.